Міжнародна амністія: “Обурлива спроба України проігнорувати гомофобну дискримінацію”

indexНамір Української сторони переконати Європейську комісію звільнити країну від зобов’язань законодавчо заборонити гомофобію є недопустимою спробою заперечити права людини для лесбійок, геїв, бісексуалів та трансґендерних людей, заявила Amnesty International.

 “Влада України не може вибирати, які з громадян повинні бути захищені від дискримінації, а які – ні. Замість цього, вона має поважати свої зобов’язання розробити правову базу для боротьби з гомофобією, а ЄС, в свою чергу, має зажадати виконання цих зобов’язань”, сказала Тетяна Мазур, директор представництва Amnesty International Україні .

 В четвер Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська та декілька депутатів Верховної Ради зробили оголошення про поїдку до Брюсселю, метою якої є переконати Європейську комісію звільнити Україну від зобов’язань прийняти зміни до антидискримінаційного законодавства.

 Це оголошення Омбудсмена та інших парламентаріїв суперечить заяві української сторони на зустрічі з питань Угоди про асоціацію між ЄС та Україною у червні, у ході якої Україна підтвердила своє прагнення розробити правову базу для захисту меншин від дискримінації.

 Оголошення вийшло після заяв про те, що проект закону, спрямованого на ліквідацію дискримінації ЛГБТ, не знайде необхідної підтримки у Парламенті.

 Проект закону пропонує поправки до низки законів, включаючи Кодекс законів про працю, додаючи заборону дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації в сфері зайнятості.

 Amnesty International неодноразово закликала парламентаріїв прийняти цей закон, і розглянути питання про внесення змін до Закону «Про засади запобігання та протидії дискримінації», включивши сексуальну орієнтацію до  переліку заборонених підстав для дискримінації.

 Поширена соціальна дискримінація у суспільстві та насильство, з яким стикаються лесбійки, геї, бісексуали та трансґендерні люди в Україні, вказує на критичну необхідність дієвого антидискримінаційного закону.

 «У цей критичний момент для майбутнього України, політичні лідери повинні показати силу характеру та взяти на себе дійсно лідерську роль у процесі змін у суспільних настроях та просування універсальності прав людини» , сказала Мазур. «Замість цього, вони поступаються тим, хто пропагує ненависть, показуючи, що вони бояться стати на захист сексуальних меншин».

 Організація, зокрема, стурбована тим, що флагманська установа з прав людини в Україні – парламентська Уповноважена з прав людини – є центральною фігурою у спробі позбавити сексуальні меншини захисту закону.

 Для отримання додаткової інформації, будь ласка, звертайтеся до Богдана Овчарука, Спеціаліста з роботи зі ЗМІ та комунікацій Amnesty International в Україні за телефонами +38 (044) 272 28 42, +38 (067) 551 69 44 або за e-mail: b.ovcharuk@amnesty.org.ua.

 Інформаційна довідка. Amnesty International — всесвітній рух, що об’єднує понад 3 мільйони людей із більш ніж 150 країн і регіонів, які виступають за припинення грубих порушень прав людини. Amnesty International прагне забезпечити кожній людині можливість користуватися всіми правами, проголошеними у Загальній декларації прав людини та інших міжнародних правозахисних документах. Amnesty International в Україні проводить кампанії проти тортур та безкарності міліції в Україні, за скасування смертної кари в Білорусі та по боротьбі з дискримінацією в Європі.