«Україна не втратить ідентичності у Євросоюзі, натомість на Сході ми приречені на суб’єктність» — Мирослав Маринович

forum-1-12Вступ у Євросоюз не означатиме втрату Україною своєї ідентичності. Таку думку висловив правозахисник, публіцист, віце-ректор Українського католицького університету, учасник ініціативної групи «Першого грудня» Мирослав Маринович під час зустрічі, яка відбулася в рамках Форуму видавців у Львові. Про це пише інтернет-портал zaxid.net.

На його думку, у сучасних геополітичних обставинах ми не будемо сильніші за Європу, а вона буде сильнішою і чинитиме на нас вплив. «Чи не краще увійти в Європу і, маючи свою позицію, чинити тиск на тих, з ким ми не погоджуємося», — сказав Мирослав Маринович і навів приклад, що православні Греція і Румунія уже в Європейському Союзі, а угоди про асоціацію мають підписати Молдова і Грузія. «Чи не відчуваємо ми, що в об’єднаній Європі може витворитися те, про що говорив Іван Павло ІІ: що Європа задихає на дві легені? Бути з Заходом краще, ніж ховатися від європейського тиску за стіною», — додав він.

«Європа — не рай, але чи буде раєм ізольована Україна? Ми будемо варитися у власному соку. Ми нічого не зробимо, ми не зможемо піднятися і захистити себе. Якщо Україна стане членом ЄС, то вона швидше стане суб’єктом своєї власної волі. Натомість на Сході наша суб’єктність не передбачена. Ми приречені розчинитися, стати аморфними», — вважає віце-ректор УКУ.

Інший член ініціативної групи «Першого грудня», відомий письменник, філософ, дисидент Євген Сверстюк зазначив, що Україна зараз живе в період сприятливого попутного вітру, бо минулого року ще ніхто не думав, що політичні сили, які при владі, візьмуть курс на Захід зі страху перед Сходом.

На думку Сверстюка, після підписання угоди про асоціацію все тільки почнеться, адже йдеться про творення громадянського суспільства і тих структур, які дають відчуття певності. «Захід завжди був привабливим тим, що там був закон, а не його імітація, а також є свобода. Свобода — це те, що дає людині можливість бути собою і розвиватися. А на Сході нас приймуть і проковтнуть. Там ми не зможемо розвиватися», — сказав письменник.

Довідка.

Нагадаємо, що минулого тижня у Харкові стартував проект «Ідея Європи», в рамках якого відомі українські суспільні діячі, учасники ініціативи «Першого грудня», та представники Європейського Союзу в Україні обговорюватимуть із українськими студентами найсуперечливіші питання геополітичного курсу держави.

Створена у двадцяту річницю референдуму ініціативна група «Першого грудня», до якої ввійшли чільні представники національної інтелігенції: В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Володимир Горбулін, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський, має на меті домогтися встановлення в країні нових правил гри.

 

Контакти:

contact@1-12.org.ua

тел.: +380 63 628-68-69