Заява Українського центру Міжнародного ПЕН-клубу

9 вересня 2013 року

ШевельовУкраїнський центр Міжнародного ПЕН-клубу обурений намаганням місцевої влади зірвати відкриття в місті Харкові меморіальної дошки визначному українському вченому-славістові, лауреатові Національної премії України імені Тараса Шевченка Юрію Володимировичу Шевельову та брутальними коментарями голови Харківської ОДА Михайла Добкіна, які містять неправдиві звинувачення на адресу вченого в начебто «посібництві фашистам» та відверті образи на адресу представників української інтелігенції Харкова.

Невігластво, наділене владою, дискредитує не тих, кого воно хоче принизити, а передусім саму владу. Імʼя самого Юрія Шевельова – професора Гарвардського і Колумбійського університетів США, іноземного члена НАН України, президента Української вільної академії наук у США, члена Американського лінгвістичного товариства, Польського інституту мистецтв і науки в США, почесного доктора Альбертського і Лундського університетів, Харківського національного університету ім. В. Каразіна, Національного університету «Києво-Могилянська академія» – нашого захисту не потребує.

Брудні наклепи на адресу Юрія Шевельова є ще одним підтвердженням того, що постаті такого калібру перебувають у вічній і неминучій опозиції до світу темряви. Сам вчений вжахнувся б, якби ця темрява прийняла його за свого.

Тому захисту потребує не Юрій Шевельов, а славне імʼя міста Харкова. Ми знаємо, що там є чимало людей, для яких імʼя харківʼянина Юрія Шевельова – це їхня гордість. Ми знаємо також, що для нинішньої влади має значення передусім сама влада, а не гідність і честь. Тому вістря нашого протесту спрямоване передусім до тих харківʼян, які ще не зовсім збайдужіли і не втратили почуття сорому: доки ви терпітимете, щоб вас і вашу область представляли люди, яким у нормальному суспільстві не подають руки?

Президент Українського ПЕН-центру М. Маринович