До 80-х роковин Голодомору в Україні відбудеться прем’єра американської опери «Голодомор. Червона Земля»

q9Оперу «Голодомор. Червона Земля» американського композитора українського походження Вірко Балея вперше поставлять в Україні на сцені Національної опери 21 листопада. Захід організовує Громадський  комітет вшанування пам’яті жертв Голодомору в рамках відзначення 80-х роковин українського Голодомору 1932—1933 років.

Прем’єра опери «Голодомор. Червона Земля» відбулася ще на початку 2013 року у США. Її автор  – композитор, піаніст і диригент Вірко Балей, професор консерваторії університету штату Невада. Лібрето опери «Голодомор» написав нью-йоркський поет Богдан Бойчук.

Вірко Балей розповідає, що обдумував цю постановку майже 30 років. За сюжетом це історія про трьох голодуючих людей — жінки-селянки з немовлям та озлобленого чоловіка, колишнього функціонера, який брав участь у розкуркуленні, але тепер розкаявся. «Вони випадково зустрічаються, це люди контрастних ідеологій і темпераменту, ми показуємо їхнє емоційне життя, зазираємо у внутрішній світ героїв, показуємо розвиток їхніх стосунків в екстремальній ситуації. Через їхні долі глядачам відкривається все жахіття Голодомору», — каже Вірко Балей.

Тенор головного героя виконує зірка світового масштабу — оперний співак Джон Дайкерс, який разом із чотирма іншими солістами прибуде в листопаді до Києва. Окремі сцени в опері вирішено засобами балету, пантоміми й оркестру. Також передбачене широке використання мультимедійних елементів — трансляція уривків із фільмів 1930-х років, кінохроніки, радіопередач, автентичних записів тогочасної музики, промов вождів тощо.

Драму «Голод», на основі якої поставлена опера, написав поет-модерніст, прозаїк Богдан Бойчук ще у 1962 році в Америці. Вперше вона вийшла друком у збірці «Голодомор. Дві п’єси» київського видавництва «Смолоскип» у 2008 році.

Як відомо, цього року відзначають 80-і роковини Голодомору-геноциду 1932—1933 років в Україні. Громадський комітет із вшанування пам’яті жертв Голодомору, створений у 2010 році, вже розпочав підготовку до проведення пам’ятних заходів 23 листопада.

До складу Комітету увійшли знакові постаті в громадському, мистецькому та духовному житті, історики та представники академічних установ