МВС працює всупереч власному профільному закону та вимагає і від Укрзалізниці порушення законів України

4 жовтня 2013 року, “Українська правда” з посиланням на Українську Гельсінську спілку з прав людини (УГСПЛ) розповсюдила лист Департамента транспортної міліції (від 19.09.2013р.) за підписом В.В.Писаренка на ім’я Гендиректора “Укрзалізниці” Болоболіна С.П. У ньому МВС, використовуючи в якості прикриття “сучасні виклики до світової спільноти”, вимагає від “Укрзалізниці” друкувати у квитках “повне прізвище, ім’я та по батькові пасажира, серію та номер паспорта” та приєднати квиткову базу до бази “Розшук-Магістраль”, проводячи аналогії з російською та білоруською системою контролю пасажирів.

list1Тобто, МВС України намагається звузити права людини та вимагає від Укрзалізниці розповсюдження персональних даних пасажирів шляхом друку квитків та передачі цих даних до третьої, невідомої пасажиру, бази.

Квиток з персональними даними весь час подорожі перебуває у провідника – хто має до нього доступ в цей час, людині не відомо. Але її прізвище, ім’я, по батькові та ідентифікація за місцем знаходження, а також  паспортні дані будуть у розпорядженні провідників з майже вільним доступом до квитків будь-кого.

Насправді, є сенс взагалі поставити питання про невідповідність норми вказування прізвища та ім’я пасажира у квитку Українському законодавству – через те, що при цьому розповсюджуються персональні дані, за що Укрзалізниця не може нести відповідальність.

Нагадаємо, що згідно ст.2 закону “Про захист персональних даних” (2297-VI від 01.06.2010) “персональні дані – це відомості та сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована”

Так само нагадємо, що квиткова база Укрзалізниці використовується ще й у державі Росія – тобто, є великий ризик передання їй бази персональних даних (з іменами, прізвищами та даними паспорту), або користування базою невідомими особами з-за кордону.

list2Отже, вимоги МВС до внесення у квитки ще й паспортних даних не можуть бути реалізовані через дію закону “Про захист персональних даних”. Крім того вони можуть вважатися навмисно злочинними – такими, що перевищують повноваження структури МВС, яка повинна (ст2. Закону про міліцію) забезпечувати “особисту безпеку громадян, захищати їх права і свободи та законні інтереси”.

Олексій Ярославцев, ІА “Поряд з вами”

http://www.poryad.com/?p=21651

About Nataliya Zubar 2354 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair