У Львівському національному університеті імені Івана Франка написали звернення стосовно Юрія Шевельова

Звернення академічної спільноти філологів Львівського національного університету імені Івана Франка

           Нещодавно весь науковий світ сколихнула тривожна новина: у Харкові по-блюзнірськи зруйновано меморіальну дошку, встановлену на честь всесвітньовідомого славіста, блискучого й оригінального мовознавця та літературознавця Юрія Шевельова, чиї праці незмірно збагатили українську й світову гуманітарну науку та заклали надійний фундамент для подальших наукових студій. Цим актом вандалізму вороги української державності прагнуть знищити національну пам’ять українського народу, вбити в ньому почуття національної гідності, посіяти в душах людей зерна зневіри, розчарування, меншовартості.

Професор Юрій Шевельов – видатна постать у нашому національному й духовному житті. Він автор низки фундаментальних праць у царині україністики. Його монументальна „Історична фонологія української мови”, що нараховує понад тисячу сторінок, містить глибокий аналіз тих звукозмін, що сформували фонетичну структуру української мови від самих її початків – як діалектної групи у складі праслов’янської мови – й аж до нашого часу. Тому її автор мав повне право сказати про себе: „Те, що Грушевський зробив для української історії, я зробив для української мови”.

Юрій Шевельов був професором Гарвардського й Колумбійського університетів, Президентом Української Вільної Академії Наук, почесним доктором Альбертського (Канада) й Лундського (Швеція) університетів, а в незалежній Україні став іноземним членом НАН України, почесним доктором Харківського університету й Києво-Могилянської академії. У 2000 році його нагороджено Національною премією України імені Тараса Шевченка.

У пантеоні діячів світової науки і культури постать Юрія Шевельова займає чільне місце. Десятки провідних славістів Америки та Європи мають за честь вважати себе його учнями й послідовниками. І лише в Україні знайшлися недолугі чиновники, які, спекулюючи вигаданими й неперевіреними  фактами, намагаються заплямувати репутацію Юрія Шевельова як ученого, людини, громадянина. Висловлюємо рішучий протест проти цинічних  і нецивілізованих дій групи антидержавних авантюристів, які вирішили скасувати дозвіл топонімічної комісії на встановлення в Харкові меморіальної дошки й демонтувати її. Звертаємося до Харківської міської ради з пропозицією відновити пропам’ятну дошку на пошану професора Юрія Шевельова і встановити її на будинку, де мешкав видатний співвітчизник.

 

Проректор з науково-педагогічної роботи:     М.О.Зубрицька

Декан філологічного факультету:   Я.І.Гарасим

Завідувач кафедри української мови:     З.М.Терлак

Завідувач кафедри загального мовознавства:     Ф.С.Бацевич

Завідувач кафедри українського прикладного мовознавства :        І.М.Кочан

Завідувач кафедри української літератури імені акад. Михайла Возняка:        Т.Ю.Салига

Завідувач кафедри теорії літератури та порівняльного літературознавства:        М.М.Ільницький

Завідувач кафедри польської філології:     А.Кравчук

Завідувач кафедри слов’янської філології:    Н.В.Лобур

Професори філологічного факультету: М.І.Гнатюк, В.М.Івашків, Л.П.Васильєва,  Г.П.Мацюк,  В.С.Працьовитий

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair