Українські правозахисники долучаться до глобальної кампанії проти порушень прав людини в Росії, приуроченої до Олімпійських ігор

 завантаженняОдночасно з прибуттям до Москви олімпійського вогню зимових Ігор 2014 року, Amnesty International  розпочала всесвітню кампанію з висвітлення ганебних порушень прав людини в Росії. Українці зможуть долучитися до кампанії підписавши петицію на сайті українського представництва організації.

“Олімпійський вогонь може освітити порушення прав людини , які влада хотіла б заховати за святковими декораціями. Важливо , щоб усі , хто бере участь в тій чи іншій формі в Іграх, усвідомлювали обмеження , які російська влада створює  для громадянського суспільства і звичайних громадян , а також використовували свій вплив , щоб виступити проти такої ситуації  ” , – сказала Тетяна Мазур, виконавчий директор Amnesty International  в Україні.

В той час, як олімпійський вогонь прибув до Москви 7 жовтня і розпочав свою подорож через всю країну в Сочі, сотні тисяч прихильників Amnesty International розпочали серію акцій та протестів в усьому світі.

Наші прихильники від Оттави до Пуерто Ріко, Варшави, Парижу, Брюсселя і Москви готують виступи, флеш-моби та пікети, в тому числі перед російськими посольствами, щоб привернути увагу до масштабу порушень права на свободу вираження, асоціації та мирних зборів у Росії.

На сайті Amnesty International в Україні розміщена петиція на ім’я президента Путіна з вимогами припинити порушення прав людини та тиск на громадянське суспільство в Росії.

“Олімпійські фанфари і видовищні церемонії не приховають той факт, що в країні зневажаються основні права людини, незважаючи на те, що вони недвозначно гарантовані російською конституцією та міжнародними угодами з прав людини, які підписала Росія “ – сказала Тетяна Мазур.

“Російська влада не повинна використовувати Олімпійські ігри, які транслюватимуться в усьому світі, в якості барвистої ширми , за якою вони можуть порушувати права людини у своїй країні”, – сказала Мазур.

Будь-які спроби російської влади використовувати Олімпійську хартію як привід, щоб перешкодити окремим людям або активістам взяти участь у законних і мирних акціях протесту , не тільки вийде за межі заборон, передбачених у Хартії, але також порушить міжнародні норми, які передбачають повагу до права на свободу вираження, асоціацій і зборів.

“Олімпійська хартія забороняє проведення демонстрацій на олімпійських об’єктах, але ці заборони мають стосуватися  тільки спортивних об’єктів і майданчиків, та виключно в законних цілях. На час Олімпійських ігор ніхто не скасовує права людини. Ігри приймає місто, але їх також організовує і вся країна, і порушення основних прав людини в цілій країні, як це відбувається в Росії, неприйнятні і повинні бути негайно припинені .”

 “Кожен , хто цінує права людини, кожен хто бере участь в Олімпійських іграх, включаючи тих, хто залучений до їх організації, повинен виступити проти порушень права на свободу вираження, асоціацій і мирних зібрань “.

 Кампанія Amnesty International освітить наступні теми:

Три в’язня сумління, Володимир Акімєнков , Артем Савьолов і Михайло Косенко були заарештовані більше року тому виключно за мирне використання своїх прав на свободу слова і зборів. У травні 2012 року вони були затримані на Болотній площі в Москві під час хвилі масових протестів, що мали місце невдовзі після спірних парламентських і президентських виборів в 2011 і 2012 роках. Тринадцять осіб перебувають під судовим слідством у Москві у зв’язку з протестами на Болотній площі, а ще кілька людей тільки чекають суду у цій же справі.

Законодавче обмеження мирних протестів – новий закон – накладає суворі штрафи на організаторів демонстрацій за порушення списку правил і норм , які часто застосовуються абсолютно довільно. У 2013 році більше 600 людей було затримано під час 81 виступу тільки в Москві і поблизу.

Закон про “іноземних агентів “, прийнятий у 2012 році, дав можливість владі оголосити полювання на НУО у всій країні, в рамках чого була проведена перевірка і в представництві Amnesty International в Москві. Судові справи, заведені прокуратурою проти НУО, закінчилися великими штрафами для деяких організацій та їх лідерів . Велика кількість НУО у всій Росії зіткнулися з офіційною вимогою зареєструватися в якості “іноземних агентів” або зі штрафними санкціями.

Гомофобне законодавство, прийняте в 2013 році, що використовується для обмеження прав на свободу слова і зборів для лесбійок , геїв , бісексуалів , трансґендерів і інтерсексуалів (ЛГБТІ), вже призвело до зростання насильства з боку гомофобів у всій Росії. Акції ЛГБТІ зриваються їхніми противниками і забороняються владою , а учасники затримуються за так звану “пропаганду нетрадиційних відносин серед неповнолітніх”.  Будь-хто, хто порушить цей закон, включаючи іноземця, може бути оштрафований на суму аж до 100 тисяч рублів.

Закон “про образу почуттів віруючих” був прийнятий після того, як панк-гурт “Pussy Riot” влаштував короткий і мирний, хоч і провокаційний, виступ у кафедральному православному соборі Москви. Дві учасниці панк-гурту зараз відбувають дворічний термін ув’язнення після політично заангажованого судового процесу: одна з них, Надія Толоконнікова, була поміщена в одиночну камеру після того, як написала скаргу на умови тюремного утримання.

Нездатність влади ефективно розслідувати вбивства журналістів і правозахисників. Анна Політковська була застрелена в 2006 році, але замовник її вбивства так і не був знайдений. Ніхто не був притягнутий до відповідальності за вбивства Наталії Естемірової , Хаджимурада Камалова , Ахмеднабі Ахмеднабіева та багатьох інших.

 Для отримання додаткової інформації, будь ласка, звертайтеся до Богдана Овчарука, Спеціаліста з роботи зі ЗМІ та комунікацій Amnesty International в Україні за телефонами +38 (044) 272 28 42, +38 (067) 551 69 44 або за e-mail: b.ovcharuk@amnesty.org.ua.

Інформаційна довідка. Amnesty International — всесвітній рух, що об’єднує понад 3 мільйони людей із більш ніж 150 країн і регіонів, які виступають за припинення грубих порушень прав людини. Amnesty International прагне забезпечити кожній людині можливість користуватися всіми правами, проголошеними у Загальній декларації прав людини та інших міжнародних правозахисних документах. Amnesty International в Україні проводить кампанії проти тортур та безкарності міліції в Україні, за скасування смертної кари в Білорусі та по боротьбі з дискримінацією в Європі.

ПЕТИЦІЯ ДОСТУПНА ЗА ПОСИЛАННЯМ http://amnesty.org.ua/russiawintergames