«Я Вам разрєшу, что Вам дєлать»

Суддя Червонозаводського суду м. Харкова Людмила Нікуліна «жжот». Її вислови можна сміливо розбирати на «афонаризми» на кшталт тих, що свого часу видав нинішній губернатор Харківської області. Тільки в нього був «текст по-дебільному написаний», а Нікуліна подібним чином організувала проведення судового засідання.

«Тому Ви будете давати інформацію у засоби масової інформації»
«Я Вам разрєшу, что Вам дєлать»
«Я нє протів, чтоб Ви прісутствовалі, но Ви ж запішитє всьо!»
«Ви будєтє пісать на аудіозапісь»
«Пішітє заявлєніє. Ви шлі в суд для того, чтоби дать заявлєніє»

Усі ці перли належать судді, яка, вочевидь, злякалася присутності журналіста на відкритому засіданні, яке проводила 16 вересня 2013 р. Причепившись, абсолютно незаконно та необґрунтовано, до того, що кореспондент видання «Права людини» Юрій Чумак прийшов на суд із портативним диктофоном (що мають право робити ВСІ особи, присутні на відкритому судовому засіданні), вона закінчила зовсім вже безпричинним:
– Пожалуйста, Ви о сєбє нє заявлялі! Что прошу прісутствовать. Виходітє!

Ю. Чумак вийшов, але пообіцяв придати публічність цьому факту суддівського самоправства. І з’явилася стаття на порталі «Права людини в Україні» під назвою «Я не проти, щоб ви були присутнім, але ж ви запишете все!», до якої долучено й аудіофайл, який таки встиг записати журналіст до того, як його вигнали з судової зали.

Треба надати належне журналістській солідарності, яку проявили «акули пера» Харківщини, які, незважаючи на приналежність до різних ЗМІ та зачасту відмінні політичні погляди, одностайно висловилися на захист свого колеги по цеху.

2 жовтня 2013 р. на засіданні правління Харківської обласної організації Національної спілки журналістів України була прийнята відозва «Відкрите звернення щодо закритості судів», в якій висувається вимога надати належну правову оцінку діям судді Нікуліної.

«Ми переконані, якщо право на інформацію порушується, неодмінно виникають ризики недотримання прав людини, зниження рівня довіри до системи правосуддя, зловживання владою та корупції», – зазначено у зверненні.

Аудіозапис скандалу в суді