До 80-х роковин Голодомору в Києві пройде міжнародний форум

21—22 листопада Київ прийматиме світову прем’єру опери про Голодомор, відомі дослідники зберуться на міжнародний науковий симпозіум, а в Українському домі відкриється виставка «Тоталітаризм у Європі». 23 листопада біля Меморіалу Голодомору очікують тисячі людей зі всієї України, а також представників діаспори.

Міжнародний форум до 80-х роковин Голодомору «Народ мій є! Народ мій завжди буде!», організований Громадським комітетом із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду ’32—33 років в Україні, пройде 21—22 листопада 2013 року у Києві.

 21 листопада о 9:00

Відкриття міжнародного наукового симпозіуму «Голодомор 1932—1933 років в Україні: історія і пам’ять»

Сесійна зала Великої конференц-зали Національної академії наук України, вул. Володимирська, 55 (3-й поверх)

Участь у симпозіумі візьмуть: Стефан Куртуа, відомий французький історик, автор сучасного наукового бестселера «Чорна книга комунізму» (виданого у 26 країнах), Ніколя Верт, французький історик-совєтолог, професор історії Національного центру наукових досліджень Франції, Едвінс Шноре з Латвійського університету, автор та режисер документального фільму «Радянська історія», Генадь Побережний із Гарварду (США), Агнешка Матусяк із Вроцлавського університету (Польща), Вольф Москович (Єрусалимський університет, Ізраїль), Оля Андрієвська (Торонтський університет, Канада), Мирослав Попович, Людмила Гриневич, Станіслав Кульчицький, Олеся Стасюк, Володимир В’ятрович, Андрій Козицький, Ігор Щупак та ін.

Докладніше див. програму:

http://holodomor33.org.ua/mizhnarodnyj-naukovyj-sympozium-holodomor-1932-1933-rr-v-ukrajini-istoriya-i-pamyat/

21 листопада

19:00

Світова прем’єра опери американського композитора Вірка Балея «Червона земля. Голод»

Національна опера України (вул. Володимирська, 65).

Автор опери — композитор, піаніст і диригент Вірко Балей, професор консерваторії університету штату Невада. Лібрето опери написав нью-йоркський поет Богдан Бойчук. За сюжетом це історія про трьох голодуючих людей: «Вони випадково зустрічаються, це люди контрастних ідеологій і темпераменту, ми показуємо їхнє емоційне життя, зазираємо у внутрішній світ героїв, показуємо розвиток їхніх стосунків в екстремальній ситуації. Через їхні долі глядачам відкривається все жахіття Голодомору», — каже Вірко Балей.

Тенор головного героя виконує зірка світового масштабу — оперний співак Джон Дайкерс, який разом із чотирма іншими солістами прибуде в листопаді до Києва.

Докладніше про оперу: http://holodomor33.org.ua/svitova-premjera-opery-chervona-zemlya-holod/

Акредитація: +380 63 628-68-69

Запрошення на оперу Ви зможете отримати за адресою: м. Київ, вул. Дмитрівська, 17а. Телефон для довідок: +380 67 467-42-27.

22 листопада

11:30

Відкриття виставки Платформи європейської пам’яті та сумління «Тоталітаризм у Європі: Фашизм — нацизм – комунізм»

Український дім, вул. Хрещатик, 2

ХХ століття стало для Центральної та Східної Європи періодом тоталітарних експериментів. Ця епоха, як і будь-яка інша епоха в історії, залишила після себе чимало стереотипів. У переважної більшості ознайомлених з історією регіону в рамках шкільного курсу історії поняття «тоталітаризм» чітко асоціюється з міжвоєнним періодом та гітлерівською Німеччиною, з одного боку, і сталінським СРСР — з іншого. Не менш стійке переконання, що між нацистською Німеччиною та сталінським СРСР існували принципові різниці — попри явну логічну суперечність із першим твердженням. Виставка «Тоталітаризм у Європі» — про те, що тоталітаризм — це не тільки СРСР і Німеччина і не тільки у міжвоєнний період.

Докладніше про виставку: http://holodomor33.org.ua/vystavka-totalitaryzm-u-evropi-fashyzm-natsyzm-komunizm/

23 листопада

Всенародний день пам’яті

В усіх обласних центрах, 32 країнах світу, у селах та містечках в цю суботу, 23 листопада, українці прийдуть до пам’ятних знаків жертвам геноциду та запалять свічки в пам’ять мільйонів вбитих голодом.

КИЇВ

14:00 — м. Арсенальна, спільна хода до Національного меморіалу Голодомору

15:00 — пам’ятні заходи біля Національного меморіалу Голодомору

16:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання. Початок акції «Засвіти свічку пам’яті»

Контакти для медіа:

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху:

history@cdvr.org.ua

тел.: +380 63 628-68-69

plakat-holodomor-2013