“Людяність у нелюдяний час”. 20-го листопада у Києві презентація книги про доброчинців у часи Голодомору

1469740_675324625825337_1927327720_n

У Києві презентують унікальне видання «Людяність у нелюдяний час», де вперше зібрано дані про доброчинців у час Голодомору — людей, які допомагали вижити тим, хто голодував.

20 листопада, середа, 18.30. Книгарня “Є” (вул. Лисенка, 3, м. «Золоті ворота»)

Коли убивають голодом, ділитися хлібом — подвиг. Ця книга — про тихих героїв німої війни, яку вів тоталітарний режим проти українських селян.

Проект втілено Громадським комітетом із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932—1933 років в Україні. Упорядники книги — історики Володимир Тиліщак та Вікторія Яременко.

У виданні подано інформацію про понад 140 осіб, прізвища та імена яких встановлено на основі документальних даних та усних свідчень. «Це були різні люди: і голови колгоспів чи сільрад, і звичайні матері. Всі вони сприймали чужий біль, горе як власне і, відриваючи останню крихти від себе, ділилися з іншими, рятуючи їх від голодної смерті», — розповідає один з упорядників книги історик Володимир Тиліщак.

Участь у презентації візьмуть:
Людмила Гриневич – науковий співробітник відділу історії України 20—30-х років ХХ століття Інституту історії України НАНУ, керівник Центру досліджень Голодомору при НаУКМА;

Стефан Романів –

Роботу над проектом розпочав у 2009 році Український інститут національної пам’яті. Тоді на адресу Інституту надійшла значна кількість листів зі спогадами врятованих про своїх рятівників, а також очевидців доброчинності. Саме ці матеріали склали основу збірника. Нагадаємо також, що 79-і роковини Голодомору (2012 рік) було присвячено пам’яті цих людей, імена кожного з них були оголошені на панахиді біля Національного меморіалу Голодомору.

У цьому виданні — невигадані історії героїчної самопожертви на тлі жахливої трагедії. «Серед хаосу, безкінечної вервиці смертей і страху продовжували жити люди, що не злякалися, не втратили благородства і протягнули руку допомоги приреченим. Без знання таких праведних людей, доброчинців у часи Голодомору, національна пам’ять про цей злочин проти українського народу не є повною», — зазначають у вступному слові до книги співкоординатори Громадського комітету Іван Васюник, Стефан Романів та Ігор Юхновський.

«Такі герої насправді були у кожному українському селі чи місті. Тож ця книга — лише перший крок у шляхетній справі відновлення і гідного вшанування пам’яті тих, хто був прикладом людяності у нелюдяний час», — підкреслив упорядник книги Володимир Тиліщак.

Уривки книги можна переглянути за посиланням.

Робота над пошуком свідчень про доброчинців за підтримки Громадського комітету вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932—1933 років в Україні триватиме і надалі.

Подія у Фейсбуці – ТУТ