Ми побоювались Росію тільки до вступу до ЄС і НАТО – дипломат

«В Литві побоювалися Росію, але лише доти, доки не вступили в НАТО і ЄС».

Про це заявив заступник посла Литви Марюс Януконіс під час міжнародної конференції “Зміцнення безпеки через співробітництво” в Черкасах.

«На нас Росія чинила серйозний тиск, коли ми мали стати членами НАТО. Але після вступу в НАТО всі нападки нашого східного сусіда припинилася. Більше того, після вступу в Північно-Атлантичний Альянс і Європейський Союз наші стосунки з Росією набагато покращились, особливо в сфері торгівлі», – додав дипломат.

В свою чергу секретар з економічних питань посольства Естонії Роман Винарчук зазначив, що для його країни, як і для Литви, вступ до НАТО обернувся конкретною економічною вигодою у вигляді притоку інвестицій.

Аташе з питань оборони Литви Міндаугас Квікліс повідомив, що нейтралітет будь якій країні обійдеться в рази дорожче, ніж членство в НАТО.
Крім того, членство в Альянсі дає більше гарантій безпеки, ніж нейтральний статус:

«Для прикладу, членство Литви в НАТО за 10 років обійшлося в 10 млн. євро, натомість інвестицій за цей період було залучено втричі більше – 30 млн. Членство в Альянсі робить країну більш привабливою для інвесторів», – підсумував Квікліс.

Додамо, що конференцію було організовано Інститутом Європейського Поступу за сприяння Центру інформації та документації НАТО в Україні в партнерстві з Чорноморською бізнес-лігою.

http://opad.org.ua/index.php?newsid=3773

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair

1 Comment

  1. Не слід забувати, що саме Західна Європа (в особі Frau Merkel) у 2008 році “наробила в штани” (побоючись зіпсувати стосунки з ВВП) і “порадила” Україні не поспішати у НАТО.

Comments are closed.