Опитування: Ставлення українців до Європейського Союзу переважно позитивне.

45% українців вважають, що країна має підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом, лише 14% серед варіантів інтеграції України обирають вступ до Митного союзу.

Про це свідчать результати дослідження, яке GfK Ukraine здійснила у жовтні 2013 року.

15% відстоюють позицію, що Україна не має входити в жодні союзи.

Водночас, від тих, хто має однозначну позицію щодо вибору України, 54% впевнені, що Україна повинна пiдписати Угоду про асоцiацiю з Європейським Союзом, а в майбутньому – стати повноцiнним членом ЄС, ще 8% – що повинна підписати Угоду, але не вступати до ЄС.

Цікаво, що 47% виборців Партії регіонів (тих, хто проголосував би за партію, якби вибори до Верховної Ради відбулися найближчої неділі) вважають, що Україна має підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом, і лише 20% – за Митний союз.

За підписання Угоди з ЄС 70% виборців партії “Батьківщина”, 63% – партії УДАР, але лише 2% виборців Компартії, 58% прихильників КПУ прагнуть вступу України до Митного союзу. Меншою є підтримка євроінтеграції є і серед тих майже 50% громадян, які не визначилися у партійних уподобаннях.

Очікуваною є залежність ставлення до євроінтеграції від віку. Серед респондентів у віці 16-29 років, які мають позицію з інтеграційних питань, 73% – за підписання Угоди з ЄС, тоді як серед громадян віком понад 60 років – лише 45%.

Найменша підтримка євроінтеграції серед громадян з неповною середньою та середньою спеціальною освітою, найбільша – серед тих, хто має вищу або повну середню освіту.

Лише у Південному регіоні частка прихильників Митного союзу однакова з часткою тих, хто за підписання Угоди з ЄС, в усіх інших регіонах частка прихильників євроінтеграції значущо вище.

Опитування проводилося 2-15 жовтня 2013 року. Загальна вибірка опитування складає 1000 респондентів у віці старше 16 років на місяць. Вибірка є репрезентативною для населення України за статтю, віком, регіоном проживання та розміром населеного пункту. Опитування проводилось методом особистого інтерв’ю.

Максимальна похибка – 3,1%.

Українська правда

Джерело http://www.pravda.com.ua/news/2013/11/12/7001953/

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair