Зупинити примусове залучення дітей до політичних мітингів! Приєднуйтеся до петиції

CYlUhpihoyfgxQs-556x313-noPad

Приєднатися до петиції можна ТУТ

Пане Президенте,

Ми, що підписали цю петицію, звертаємо Вашу увагу на те, що політична сила, почесним лідером якої Ви є, вдається до неприпустимих методів політичної агітації. А саме, йдеться про використання державного адміністративного ресурсу для примушування неповнолітніх до участі у масових заходах, які організовані однією з українських політичних партій – Партією Регіонів України, і є, фактично, частиною партійної пропагандистської кампанії. Такі дії, фактично, є масовим порушенням основоположних прав, гарантованих статтею 39 Конституції України, статтею 11 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (“Європейської Конвенції з прав людини”), статтею 21 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, статтею 15 Конвенції про захист прав дитини, та низкою норм інших міжнародних угод у сфері прав людини, ратифікованих Україною.

 Зокрема, 3 вересня у місті Луганськ близько 5 тисяч учнів середніх шкіл та професійно-технічних училищ, студентів вищих навчальних закладів та працівників бюджетних установ були змушені взяти участь у мітингу, присвяченому 70-й річниці визволення Луганщини від німецько-фашистських загарбників. Даний мітинг, насправді, фактично був організований як захід, спрямований на підняття рейтингу Партії Регіонів України. Про це свідчило не лише домінування символіки та прапорів ПРУпід час проведення заходу, а й відверта заява регіонального відділення партії, яке публічно повідомило, що даний захід було організовано і проведено під його егідою.

Важливо й те, що в організації мітіингу, який провели майже виключно під символікою ПРУ, активну участь взяли державні та муніципальні установи. Так, зокрема, Департамент освіти і науки, молоді та спорту Луганської обласної державної адміністрації своїм листом від 30.08.2013 №2/03-6613, а також Департамент освіти та молоді Луганської міської ради наказом №3/944 від 30.08.2013, дали прямі вказівки керівникам навчальних закладів забезпечити явку 5000 учнів та студентів для участі у вказаному мітингу. Звертаємо Вашу увагу на те, що при цьому ані неповнолітні, які були примушені до участі у мітингу, ані їхні батьки не були поінформовані про справжню мету заходу.

Як нам стало відомо, подібні заходи були вже проведені у 9 обласних центрах, й очікується їх проведення в інших областях України. Таким чином, порушення наших прав та прав наших дітей триває.

Нагадуємо Вам, пане Президенте, що право на свободу мирних зібрань включає в себе не лише можливість висловлювати свої думки та погляди, збираючись мирно та без зброї, а й свободу від примусу до участі у зібранні та можливість утримуватись від участі у масових заходах для тих, хто не розділяє погляди їх організаторів. Також нагадуємо, що міжнародно-правові документи, підписані й ратифіковані Україною, поміж якими й згадані на початку цього звернення, є частиною національного законодавства України, і порушення закріплених у них норм є, відповідно, порушенням закону.

Пане Президенте, ми рішуче протестуємо проти порушення основоположних прав та свобод, цинічного використання дітей та підлітків, експлуатації державного апарату, тримуваного з бюджету, наповнюваного громадянами різних політичних поглядів, для створення ілюзії масової народної підтримки однієї политичної сили, почесним лідером якої Ви є. Ми закликаємо Вас як гаранта Конституції та лідера партії, що сформувала парламентську більшість, дати належну оцінку діям посадових осіб державної влади та місцевого самоврядування, дії яких спричинили масове порушення права на мирні зібрання, а також зробити все для того, щоб використання адміністративного ресурсу для примусу школярів, студентів та працівників бюджетних закладів до участі у масових заходах – стало неможливим.

Правозахисний центр “Поступ”

Кримський правозахисний центр “Дія”

Проект “Без кордонів” Центру “Соціальна дія”

Центр громадянських свобод

Центр інформації про права людини

ММГО “М’АРТ”

Конгрес національних громад України

PRAVO. Berlin Group for Human Rights in Ukraine

Асоціація УМДПЛ

Інформаційний центр “Майдан Моніторинг”

***