Amnesty International: Свобода мирних зібрань жорстоко утискається в Україні

Amnesty International засуджує насильницький розгін мирних демонстрантів у Києві на Майдані Незалежності в суботу вранці і закликає до негайного, ефективного та незалежного розслідування заяв про непропорційне застосування сили співробітниками спецпідрозділу «Беркут».

 “Жорстоко розігнавши мирну демонстрацію рано-вранці, українська влада порушила ті самі старндарти і цінності, прагнення до яких вона задекларувала”, – сказала Тетяна Мазур, директор Amnesty International в Україні.

30 листопада близько четвертої ранку спецпідрозділ міліції «Беркут» у великій кількості прибув до місця збору демонстрантів. Перед цим на місце прибули працівники місцевих органів влади на вантажівках з обладнанням для зведення традиційної новорічної ялинки на Майдані Незалежності. У інтерв’­ю 5-му Каналу речник Міністерства внутрішніх справ виправдав розгін демонстрантів, стверджуючи, що необхідно було провести підготовку до новорічних свят.

“Міжнародні стандарти з прав людини дозволяють обмеження права на свободу зібрань тільки у випадках “нагальної суспільної необхідності”. Зведення новорічної ялинки в жодному разі не може вважатися поважною причиною для обмеження права на свободу зібрань “, – сказала Мазур.

За словами очевидців, опитаних співробітниками Amnesty International, міліціонери «Беркуту» спершу сказали демонстрантам розійтися, адже демонстрація була «незаконною», а потім почали бити тих, хто залишився . На відеозаписі видно, як співробітники «Беркуту» б’­ють демонстрантів та ганяються за деякими чоловіками та жінками, щоб їх зрештою побити. Близько 35 особам наразі пред’явлені звинувачення в хуліганстві відповідно до Кодексу про адміністративні правопорушення, а десяткам людей надається медична допомога у зв’­язку з отриманими травмами.

Василь Панченко , архітектор з Києва, розповів Amnesty International, що з ним сталося: “Я бачив , як вони били людей – вони били людей, коли ті впали на землю. Вони штовхнули мене на землю – я бачив трьох з них (міліціонерів «Беркуту») . Вони били мене і пару, що стояла поряд зі мною. Потім вони підняли нас і сказали йти геть.” Василь пізніше почав допомагати побитій жінці, яка потребувала медичної допомоги, і їх знову побили, коли вони шукали швидку. Василь Панченко був звинувачений у скоєнні адміністративного правопорушення -хуліганство – за створення перешкод у зведенні новорічної ялинки. Він поскаржився на жорстоке поводження зі сторони міціонерів. “В Україні ми не очікуємо отримати компенсацію, але я хочу, щоб вони знайшли винних”.

Василь Католіт , стоматолог, розповів Amnesty International, що хороші відносини з «Беркутом», що склалися раніше, раптом змінилися в гіршу сторону в суботу вранці: “Міліціонери «Беркуту», які були присутні на демонстраціях щоночі, дуже добре до нас відносилися, вони навіть пили з нами чай. Під час того, як вчора співробітники «Беркуту» оточили незаконно припаркований автомобіль, одна дівчина впустила шарф і вони навіть підняли його для неї! Ті, що прийшли сьогодні вранці, були дуже агресивні, мені було дуже страшно”.

У суботу вдень прем’єр-міністр Азаров звернувся до народу з заявою, що він був глибоко засмучений і стурбований тим, що сталося вночі на Майдані. Голова київської міліції взяв на себе відповідальність за розгон демонстрації «Беркутом», але сказав,  що насильство стало результатом провокації.

 Ці пояснення з боку влади непереконливі. Відеозаписи не показують жодних ознак провокацій зі сторони протестуючих. Більш того, очевидно, що наказ розігнати демонстрацію було віддано до того, як будь-яка провокація могла статися. ” – сказала Мазур.

“Зрозуміло, що хтось вирішив покінчити з цими демонстраціями раз і назавжди. Не може бути жодного виправдення цього розгону та насильства, яке було застосоване. “

Amnesty International закликає українську владу виконувати свої зобов’язання в галузі прав людини з захисту права на свободу мирних зібрань. Влада має дослідити причину, чому був відданий наказ розігнати демонстрацію, а також запезпечити розслідування всіх заяв про застосування насильства зі сторони міліціонерів.

Для отримання додаткової інформації або організації інтерв’ю, будь ласка, звертайтеся до Богдана Овчарука, Спеціаліста з роботи зі ЗМІ та комунікацій Amnesty International в Україні за телефонами +38 (044) 272 28 42, +38 (067) 551 69 44 або за e-mail: b.ovcharuk@amnesty.org.ua.

 

ІНФОРМАЦІЙНА ДОВІДКА. Amnesty International — всесвітній рух, що об’єднує понад 3 мільйони людей із більш ніж 150 країн і регіонів, які виступають за припинення грубих порушень прав людини. Amnesty International прагне забезпечити кожній людині можливість користуватися всіми правами, проголошеними у Загальній декларації прав людини та інших міжнародних правозахисних документах. Amnesty International в Україні проводить кампанії проти тортур та безкарності міліції в Україні, за скасування смертної кари в Білорусі та за припинення дискримінації в Ѓвропі.

About Nataliya Zubar 2354 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair