НСЖУ виходить зі складу Міжвідомчої робочої групи (заява)

5eae519e2c750da789673d526fdfba11-1635Національна спілка журналісті України, ГО «Телекритика», Інститут масової інформації та Українська асоціація видавців періодичної преси виходять зі складу Міжвідомчої робочої групи при Президенті України з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захисту прав журналістів.

Ми висловлюємо глибоке обурення численними фактами насилля проти журналістів, молоді, студентства та інших мирних учасників акцій протесту з боку правоохоронних органів. Станом на 2 грудня 2013 року, і з 29 листопада, вже зафіксовано інформацію про жорстоке побиття майже 40 українських та закордонних журналістів. Більшість із них постраждали від агресії з боку працівників спецпідрозділу «Беркут». Ця ситуація дуже яскраво показує, що свобода слова та право суспільства знати – зайві в системі цінностей нинішньої української влади.

Ми вважаємо неприйнятним для себе вести діалог з людьми, які допустили пролиття крові мирних протестантів, журналістів, і при цьому не подають у політичну відставку.

Окремо ми також наголошуємо на неефективності діяльності МРГ, яка остаточно перетворилась на майданчик для окозамилювання та піару влади. Станом на сьогодні питання, пов’язані зі свободою слова, правами журналістів, а отже – і з правом суспільства на інформацію, стоять весь час останніми на порядку денному МРГ. Протягом всієї каденції Януковича стан свободи слова в Україні продовжував погіршуватись, а медіа-простір цілеспрямовано намагались зачистити від незалежної інформації.

Для нас стало очевидним, що влада лише вдає підтримку «європейських цінностей». Це було яскраво продемонстровано не лише різкою зміною європейського курсу України, а й розгоном мирних демонстрантів, та безпрецедентною агресією щодо журналістів. Всім цим влада чітко продемонструвала, що вона – ворог громадянського суспільства. Віднині ми вважаємо, що вести діалог з нею не тільки немає жодного сенсу, а є аморальним і неприйнятним.

Ми відновимо наш діалог з владою лише тоді, коли буде покарано винних у злочинах проти журналістів, а влада на практиці доведе свою відданість європейським цінностям, правам людини.

Довідково про дії НСЖУ

Базовим пріоритетом Національної спілки журналістів є захист професійних прав журналістів. У громадської організації, якою є  НСЖУ,  ресурс прямого  впливу – обмежений: це громадський осуд, професійна солідарність та юридичний захист. Ми привертаємо увагу суспільства, влади та міжнародного товариства до критичного стану зі свободою слова в Україні.

Наприкінці листопада цього року НСЖУ ініціювала проведення у Києві Конференції Європейської федерації журналістів з питань безпеки та свободи слова. Разом з колегами у Всесвітній день безкарності ми пройшли тихим маршем по Хрещатику і пригадали всіх журналістів, що загинули виконуючи свій професійний обов’язок.

З початком розгортання у Києві Євромайдану в офісі НСЖУ (вул. Хрещатик, 27-А) запрацював цілодобовий прес-центр для «єврожурналістів» (Працівники ЗМІ мають можливість працювати, підзарядити техніку, отримати доступ до інтенету, зігрітись чаєм…)

Після застосовування владою грубої сили до мирних демонстрантів та журналістів у Спілці запрацювала гаряча лінія правової допомоги для журналістів (066-787-47-01, Тетяна Котюжинська). Плануємо з ІМІ та НМПУ закупити прес-жилети.

НСЖУ координує свої заходи із партнерами – Незалежною медіа-профспілкою та іншими медіа-організаціями – і вимагає від влади не вбивати журналістику та журналістів.