Співробітника «Укрзалізниці» звільнили за пост про «антимайданівські потяги»

Редактора web-ресурсів «Укрзалізниці» змусили підписати заяву про звільнення після коментаря у Facebook щодо кількості потягів із учасниками провладного мітингу. Євген Шабліовський працював у прес-службі перевізника понад два роки й запевняє, що не мав конфліктів із керівництвом.

Інформація про те, що залізниця виділила 27 поїздів для перевезення учасників провладного мітингу до Києва, з’явилася у мережі інтернет у п’ятницю, 13 грудня. Прес-служба «Укрзалізниці» не отримувала від адміністрації точних цифр, пригадує Євген Шабліовський, тому хтось зсередини «злив» цю інформацію. Тож, коли Євген побачив у мережі «Фейсбук» цифри, то попросив автора «сховати джерело». Мовляв, на того, хто «здав інфу», чекають санкції.

Це повідомлення у соціальній мережі прочитала керівниця Шабліовського. Вона одразу ж недвозначно натякнула, що на цьому кар’єра Євгена закінчилася. А вже у понеділок, прийшовши на роботу, той побачив на власному столі заяву про звільнення.

«Коли я взяв цю заяву, щоб віднести до керівника, щоб якось зрозуміти, у чому справа, я наштовхнувся на абсолютно холодну відповідь про те, що мені більше не можна довіряти, що працювати мій керівник більше зі мною не може. І щоб я підписав заяву», – розповів Шабліовський.

В «Укрзалізниці» запевняють, що звільнення відбулось за згодою сторін

Сам Євген наполягає на тому, що не має стосунку до «витоку» інформації, а звільнили його за громадянську позицію, адже він відкрито підтримував події, які відбуваються на Майдані. Коментар же ж став лише приводом.

За згодою сторін – так була сформульована заява. Її Євген все ж підписав. Тепер він каже, що дарма піддався тиску, але тоді робота в колективі йому видавалась неможливою.

Зовсім іншу версію озвучила керівниця прес-служби залізниці Олена Лізунова. Вона відстоює офіційну версію, на яку вказує підписана заява, й від детальних коментарів відмовилась.

«За згодою сторін. Інформація від вашого джерела не відповідає дійсності», – заявила Лізунова.

Незаконні звільнення на залізниці – не рідкість

Втім, причини звільнення, які викликають зауваження та запитання у працівників «Укрзалізниці», – не поодинокий випадок. Голова Вільної профспілки залізничників України Володимир Козельський розповів, що лише у цьому році до нього звернулось близько півсотні працівників, яких незаконно позбавили роботи. І попри те, що залізничники захищені низкою угод та законодавством, на думку Козельського, якщо керівництво вирішило звільняти людину, то зупинити його вкрай складно.

«Є така поширена практика: якщо адміністрацію не влаштовує людина – можна створити такі умови праці, що людина просто не витримує. Чіплятися за всяке, екзамени проводити. Людина, буває, не витримує морального тиску, адміністративного тиску і пише – за згодою сторін», – пояснює Володимир Козельський.

Профспілковий активіст радить не підписувати жодних заяв, а якщо вже поступились тиску, то з часом відкликати її. Також можна звертатися за захистом до профспілок, а якщо профспілки немає, до юристів або у ЗМІ, адже політичні чи громадські переконання, відповідно до законодавства, не можуть слугувати причиною для звільнення.

Джерело: Радіо Свобода

About Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.

2 Comments

  1. То був ВЧИНОК! Підтримую Євгена і пишаюсь що є такі українці.
    Ну а мадам Лізуновій – ГАНЬБА! Господь рано чи пізно карає таких.
    А Євгену треба допомогти. Maidanua.org має юристів-правозахисників (?).
    Володимир Т. (58 років, підприємець, м.Кременчук)

  2. Доречі додам – з Кременчука теж мав буди відправлений дізель-потяг з “овочами совєцькой закваски”, його в тому переліку не було, так що маю робити висновок – наведений список потягів ймовірно далеко неповний…
    Слава Українцям! Ганьба хохлам ! (= “овочам”)

Comments are closed.