Тернопільський #Євромайдан відзвітував за зібрані кошти

Проміжні підсумки діяльності Євромайдану у Тернополі оприлюднили члени його оргкомітету на черговому засіданні прес-клубу. Зокрема, вони відзвітували про те, скільки грошей пожертвували тернополяни на потреби місцевого майдану, і на що їх витратили.

Тернопільський євромайдан можна назвати дійсно народним, оскільки утримують його на кошти пересічних громадян, підприємців. Ні політичні партії, ні олігархи, за словами Любомира Шимківа, члена оргкомітету, грошей на майдан не давали.

– З 22 листопада до 17 грудня ми зібрали у скриньках та на рахунках один мільйон 119 тисяч 333 гривні. – З цієї суми, станом на 19 грудня, витратили 738 тисяч 545 гривень. Зараз у нас залишилося 391 тисяча 521 гривня. Основні витрати – це перевезення людей до Києва. Ми змогли перевезти нашими місцевими автобусами та бусами 4 тисячі 52 людини, і витратили на це 647 тисяч 729 гривень. Тобто, проїзд однієї особи обійшовся приблизно в 160 гривень в обидві сторони. Нам вдавалося домовлятися з перевізниками за дешевше перевезення, оскільки перевезення маршруткою в одну сторону вартує 130 гривень, а потягом від 80 до 300 гривень. 68 тисяч 768 гривень пішло на організаційні витрати: сцена, мобільний зв’язок, поліграфія, технічне оснащення. 22 тисячі 48 гривень витратили на харчування: закупівлю хліба, ковбаси, чаю, кави тощо. Детальний звіт за цими трьома основними статтями витрат ми оприлюднимо після завершення діяльності майдану, бо це проміжний звіт, адже революція триває.

– Кошти, які залишились члени оргкомітету уже можуть ефективно розподілити на певні потреби, адже знають скільки на що необхідно. Та й пожертв зараз уже менше, тому гроші особливо не витрачають. Якщо ж після завершення майдану пожертви залишаться, то оргкомітет прийме рішення щодо того яким чином ними будуть розпоряджатися пізніше, про що буде повідомлено окремо.

Наостанок, Любомир Шимків навів ще кілька цікавих фактів, які стосуються із фінансування майдану. Найбільше зібрали грошей 11 грудня, коли була оголошена мобілізація на столицю – 205 тисяч 120 гривен. Того ж дня було найбільше потрачено грошей – 136 тисяч 390 гривень, оскільки цього дня відправили найбільше автобусів у Київ. Найменше зібрали коштів 16 грудня – 12 тисяч 30 гривень. Найменше витратили 1 грудня – 3 тисячі 212 гривень.

Ольга Трач

Фото автора