Заява Президента Баррозу щодо ситуації в Україні

Мілан, 9 грудня 2013

Виступаючи зі вступною промовою на конференції в Мілані New Narrative for Europe, Президент Європейської Комісії Жозе Мануел Бaррозу зробив наступні заяви щодо поточної ситуації в Україні:

«Мій заклик до всіх інтелектуалів, до всіх чоловіків та жінок культури, до всіх громадян не піддаватись почуттю поразки, мати мужність боротись із негативними силами, тому що популізм та екстремізм є негативними силами. Ці сили дуже часто сприяють відродженню всіх демонів Європи: крайнього націоналізму, ксенофобії, іноді расизму – це негативні цінності.

Перед обличчям цих викликів важливо не перебувати в зоні комфорту – у партіях так званого істеблішменту, а мати мужність вийти і боротись. Не піддаватись на ці аргументи, а пояснювати обґрунтовано та раціонально, іноді для декого з нас навіть емоційно, чому ми дбаємо про Європу, чому Європа є тим, що ми маємо плекати заради захисту наших цінностей.

І якщо хтось із нас іноді сумнівається у важливості наших цінностей, то просто погляньте на Україну. Ці молоді люди на вулицях України в морозну погоду пишуть нову історію для Європи.

Коли ми бачимо на холодних вулицях Києва чоловіків та жінок з європейськими прапорами, що борються за цей європейський прапор, ми розуміємо, що вони також борються за Україну та за своє майбутнє. Тому що вони знають, що Європа є не тільки землею можливостей з погляду економічного розвитку, оскільки вони бачили, що відбулося в Польщі та в країнах Балтії, але також тому, що Європа є обіцянкою надії та свободи. І я думаю, Європейський Союз має право та обов’язок стояти з народом України в цей дуже складний момент, бо він робить для Європи один із найбільш можливих внесків.

Тільки вчора я мав телефонну розмову – ще одну телефонну розмову – з Президентом Януковичем. Я закликав його проявити стриманість у зв’язку із недавніми подіями, не використовувати силу проти людей, які мирно демонструють, та повною мірою поважати свободи, що є такими важливими для всіх нас у Європі. Я попросив його прийняти Високого Представника ЄС/Віце-Президента Європейської Комісії Кетрін Ештон, яка буде в Києві уже завтра та післязавтра, щоб взяти участь у спробі знайти рішення дуже напруженої ситуації, в якій сьогодні живе Україна. І я сподіваюсь, що європейські сили продемонструють свою прихильність до нашого спільного проекту. Тому що це неправда, що тільки у Західній частині України – ні, більшість українців піклуються про майбутнє в мирі та свободі. І я думаю, ми маємо обов’язок визнати їх сьогодні, тому що наша історія – це історія відкритості (…)».

Джерело: Delegation Ukraine EU News

About Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.