11-12 січня 2014 року у Харкові відбувся Перший Всеукраїнський форум Євромайданів.

Попри справжню адміністративно-кримінальну та інформаційну війну, яку розв’язали проти Форуму, попри застосування усього арсеналу тиску та протидії: спроби заблокувати антимайданами усі центральні площі Харкова, відмови у приміщеннях, блокування пересувань, стеження, штурмів, нападів на активістів, імітації замінувань, розповсюдження брехливих чуток, акустичних, газових та димових атак; попри розбиті вітрини, травми та отруєння газом учасників, Форум виконав усі поставлені задачі – провів два пленарних засідання та плідну роботу у групах.

Делегації від 45 Євромайданів України обговорили гострі проблеми боротьби з режимом та співпраці протестних рухів: координацію, безпеку, інформаційну, інтелектуальну та мистецьку співпрацю, громадянську освіту та ресурсне забезпечення діяльності.

Резолюція, ухвалена Форумом, ставить за мету:

„Усунути від влади нинішніх узурпаторів та не допустити узурпації влади у майбутньому шляхом створення громадянських механізмів, важелів прямого народовладдя та розвитку самоврядування.

Форум підтримує вимоги відставки Уряду та Президента України, дострокових виборів Верховної Ради України, припинення переслідувань учасників протестів, звільнення політв’язнів, ефективного розслідування усіх випадків насильства, перевищення влади та зловживання нею, притягнення винних до відповідальності та забезпечення компенсації жертвам насильства.

Форум не створює жодних організаційних надбудов та вертикально інтегрованих структур над рухом Євромайданів.”

Серед принципів, на яких базуватиметься подальша співпраця, зокрема затверджено такі:

  • Горизонтальна координація та взаємодія усіх Євромайданів України.
  • Створення на базі Київського Майдану навчально-тренувального центру для громадських активістів, делегованих Євромайданами всієї України.
  • Створення мережі колективного самозахисту та оборони на базі матеріалів напрацьованих робочою групою Форуму.
  • Започаткувати співпрацю між окремими майданами у формі побратимства для взаємної допомоги.
  • Об’єднати зусилля Євромайданів для досягнення максимального інформаційного ефекту у протидії інформаційній війні проти майданів.

 

Форум закликав до мобілізації митців та громадських авторитетів, які утворять мобільні групи для виступах на майданах України.

 

У робочих групах було напрацьовано заходи та рекомендації для подальшої роботи, які Форум взяв за основу та доручив допрацьовувати робочим групам на дистанційній основі.

 

На Форумі були присутні 138 делегатів та 107 спостерігачів від 45 Євромаданів України. Делегація Меджлісу кримськотатарського народу брала активну участь у роботі Форуму на правах спостерігачів.

 

Делегати Форуму висловлюють подяку організаторам – Харківському Євромайдану за мужність, креативність та завзятість, гідну пам’яті найвидатніших борців за волю України. Дякуємо громадам та пастирям Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної церкви, які прихистили учасників Форуму у хвилини небезпеки.

 

Делегати Форуму вшанував хвилиною мовчання пам’ять загиблих під час пожежі у Харкові і висловили щире співчуття родина і близьким постраждалих.

Окремо викликає обурення, що в день похорону загиблах на майданах Харкова під гучну музику „веселилися” учасники провладних акцій.

 

 

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair

2 Comments

  1. Сколько можно продавать Украину?! Все вы там на майдане продались бюргерам! Слов нет! Это вам всем ГАНЬБА! Твари продажные!

  2. Скажіть мені будь ласка, а хто очолюэ цей форум?хто ці люди і на підставі чого вони взяли на себе відповідальність вирішувати якісь питання що до теперішнього стану за мене і за всіх громадян Украіни? Якщо це самовисуванці, то ми , любі моі, міняэмо шило на мило. Я – проти!!!!!

Comments are closed.