Олекса ЯРОСЛАВЦЕВ: Журналістський громадський спротів через згвалтування Конституції Президентом

Олекса ЯРОСЛАВЦЕВ: Журналістський громадський спротів через згвалтування Конституції Президентом

Сьогоднішній цирк у Верховній Раді виявився зовсім не таким уж і смішним. Більшостю були протягнуті і за секунди проголосовані закони, яким не місце навіть у середньоазиатських країнах.

Але – депутати-регіонали це таке. Президент України не виконав своєї функції гаранта прав і свобод Української громади. Причому, старанно відмовлявся це робити два місяці поспіль.

Вночі, 30 листопада, а потім – і вдень, 1 грудня, відбулося побиття людей спецпідрозділом міліції. Але під час побиття людей, особоливу старанність міліціянти влаштували у побитті журналістів.

Неоднократні свідчення моїх колег лише підтверджували жахливість ситуації – “беркут” спочатку зривав журналістський бейдж, потім гамселив людину кийком. Все це здійснювалося представниками держави і, безумовно, з погодження держслужбовців вищого рангу.

Це при тому, що законодавство України вже багато років передбачає гарантований соціальний захист журналістів, саме вони і залишилися один на один з системою, яка повинна була їх захищати. З системою, на чолі якої знаходилася та знаходиться досі лише одна людина – президент Янукович.

Загалом, за останні декілька місяців, у Києві, від імені держави журналістів били три рази – цілючись, вибирково по техниці, по голові – влаштовуючи катування. І жодного разу президент не примусив прокуратуру негайно припинити порушення прав журналістів.

Сьогоднішнім підписанням прийнятого більшостю закону про “декриміналізацію беркута”, через вказання норми відповідних статей про “перевищення повноважень”, по которой вони проходять, і, одночасно, закриттям справ щодо перешкоджання журналістам, Янукович підтвердив, що не збирається поновлювати правда вільних українських журналістів. Так само, як і права громадян держави.

Конституція України, яку президент України повинен блюсти та захищати, через прийняті в незрозумілий спосіб закони опинилася згвалтованою та розтоптаною.

Такі дії найвищого керівництва держави не можуть не викликати обурення та протесту, навіть через звичайну гідність та самоповагу.

Через це я, як журналіст, офіційно видмовляюся визнавати Януковича гарантом законності.
Я, як журналіст, відмовляюся виконувати вимоги принятих з порушенням регламенту та Конституції України, законів, спрямованих на утискання свободи та прав людини в Україні.