Полтавські журналісти не стануть на коліна

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Такі думки прозвучали під час обговорення заяви журналістів Полтавщини щодо ухвалення «законів про диктатуру», які, зокрема, обмежують свободу слова й право громадян на отримання чесної інформації.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Текст заяви подається нижче.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ЗАЯВА

журналістів  Полтавщини з приводу «диктаторських законів»,

які утискують свободу слова

16 січня Верховна Рада України з численними й грубими порушеннями Регламенту Ради ухвалила низку антиконституційних законів, які і в українському суспільстві, і міжнародна спільнота вже назвали «законами про диктатуру».

Та незважаючи на численні заклики ветувати ці закони, вони були підписані Президентом України В.Янковичем й 21 січня ц.р. набрали чинності.

Цим самим верховна влада в Україні оголосила війну громадянському суспільству, перекреслила всі демократичні надбання за останні 20 років незалежності й знехтувала не лише Конституцією України, а й добровільно взятими на себе зобов’язання перед Радою Європи. За кілька днів Україна з демократичної країни опинилася в одній «компанії» з такими авторитарними державами, як Білорусь, Росія, Північна Корея.

Диктаторські закони значно погіршили умови для роботи журналістів, ЗМІ, Інтернет-видань. Масштабним наступом на журналістську професію кинула виклик кожному журналісту і намагається пресу з «четвертої» влади перетворити на пропагандистську машину, яка висвітлюватиме виключно позицію влади.

Свого часу Президент України Віктор Янукович засуджував ухвалення «закону про наклеп». А нині без вагань підписав закон про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів…», яким вводиться кримінальна відповідальність за наклеп та фактично запроваджується цензура. Крім цього, закон суттєво обмежує свободу висловлювань в інтернеті та утискає права журналістів, що працюють в онлайн-медіа. Таким чином, закон «Колесніченка-Олійника» обмежує права громадян на доступ до об’єктивної інформації.

Бійці спецпідрозділів міліції, що брали участь у силовому протистоянні на вул.Грушевського в Києві 19-21 січня, прицільно стріляли й кидали світлошумові гранати у журналістів, які висвітлювали події, тобто, виконували свою роботу. Травмовано й по-звірячому побито понад 30 кореспондентів вітчизняних і зарубіжних видань. У вільному суспільстві не б’ють професійних журналістів, коли вони виконують свої обов’язки.

Країна, в якій нарощується маховик репресій, збільшується чисельність силових структур і їх фінансування, «підім’ята» судова влада, це вже – поліційна держава. 

Вважаємо, що нинішня позиція влади – не що інше, як цинічне і свідоме знищення незалежної журналістики в Україні.

У цей час випробувань ми закликаємо всіх журналістів проявити максимальну мужність і солідарність, взаємопідтримку та взаємовиручку, аби не дозволити знищити свободу слова в Україні та відстояти наше право на професію!

            Журналісти Полтавщини:

Людмила Кучеренко, президент Полтавського обласного медіа-клубу

Ганна Дениско, заслужений журналіст України

Олександр Кулик, головний редактор газети «Полтавська думка»

Ярослав Проць, заслужений журналіст України, редактор газети «Нова година»

Зінаїда Мятяшова, зав.відділу газети «Полтавська думка»

Віктор  Трофименко, заст. гендиректора ТОВ «Студія «Місто»

Єгор Мкртчян, помічник-консультант народного депутата С.Капліна

Микола Кульчинський, член НСЖУ

Аркадій Славуцький , редактор газети «Вісті»

Світлана Григор’єва, кореспондент сайту «0532»

Сергій Дзех, кореспондент «Газети по-українськи»

Віталій Скобельський, полтпавський власкор журналу «Віче»

Алла Анненкова, член НСЖУ

Анна Лакиза, коресподент «Газети по-українськи»

Анатолій Недавній, член НСЖУ

Ігор Черчатий, член НСЖУ

Георгій Кулько, журналіст ТК «ІРТ»

Віта Гірченко, член НСЖУ

Юрій Антипович, член НСЖУ

Тетяна Дениско, член НСЖУ

Наталія  Баклай, член НСЖУ, член НСПУ

Віра Маслак, голова Ліги громадський організацій «Полтавська громада»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

1 Comment

  1. В Україні нема легітимної влади!
    Вся так звана влада тотально узурпована та політично коррумпована кримінальним синдикатом “донецкіх” та їхніми московськими боссами!
    Едина ціль їх це довести Україну до повного економічного та політичного коллапсу і потім приєднання до Россіі!

Comments are closed.