Коментар за результатами засідання Ради євроатлантичного партнерства

На своєму екстреному засіданні 14 березня ц.р. держави Ради євроатлантичного партнерства (РЄАП) рішуче засудили військову агресію Росії проти України як таку, що несе загрозу всьому євроатлантичному регіону.

14 березня 2014 року у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі за ініціативою України відбулося екстрене засідання Ради євроатлантичного партнерства на рівні послів (форуму, до складу якого входять 28 країн-членів Альянсу та 22 держави-партнера).
Захід було скликано з метою обговорення ситуації, яка склалася в Автономній Республіці Крим України в зв’язку з незаконною військовою інтервенцією Росії, а також вплив цієї кризи на безпеку євроатлантичного простору в цілому.

У виступі на засіданні Глава Місії України при НАТО, Посол І.Долгов наголосив, що дії Росії вперше за 20-річну історію РЄАП змусили застосувати положення її базового документу від 1997 р., що передбачає скликання надзвичайного засідання Ради у зв’язку з існуванням реальної загрози безпеці та стабільності євроатлантичного простору. Також було висловлено жаль, що ця загроза виникла всередині РЄАП і походить від дій однієї з країн-засновниць цього форуму.

Крім того, українська сторона детально поінформувала учасників засідання РЄАП щодо підтверджених фактів безпрецедентного вторгнення збройних сил РФ на територію України, що є порушенням всіх існуючих міжнародних домовленостей та двосторонніх угод між країнами та підривають дух дружби між українським та російським народами. Також було надано оцінку діям так званої нинішньої кримської влади, що суперечать Конституції України та нормам міжнародного права.

Представники усіх держав-членів РЄАП, які взяли участь у обговоренні, одностайно підтримали територіальну цілісність та суверенітет Української держави, рішуче засудили інтервенцію російських збройних сил на територію Автономної Республіки Крим України, закликали російську сторону відвести свої підрозділи до місць їх постійної дислокації, зняти, таким чином, напруження, розпочати, у т.ч. за міжнародного посередництва, прямий діалог з новою владою України з метою пошуку шляхів врегулювання кризи. Окремо російську сторону було закликано припинити підготовку до проведення у Криму так званого референдуму, який міжнародна спільнота одностайно оцінює як незаконний та нелегітимний, результати якого не будуть визнаватися.

На цьому фоні виступ представника РФ на засіданні, який повністю повторив вже відомі необґрунтовані аргументи та закиди Кремля, в черговий раз засвідчив, що РФ продовжує протиставляти себе усім міжнародним організаціям та не виявляє готовності повернутися до мирного врегулювання шляхом задіяння міжнародних механізмів та прямих контактів з керівництвом України.

Міністерство Закордонних Справ України

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair

3 Comments

  1. ПОПУЛІСТИКА від якої вже огидно ! Європа вважає,що НАРОД УКРАЇНИ не розуміє,наскількі остання “добровільно опутана” бандитсько-олігархичними грошима з Росії і Україні повз останніх 23-х років ? Тому і чуємо весь час: “..рішече засуджуємо..????” Пришліть ще раз боронесу Ештон…щось Вана давненько не “бігала” по Палестині,Україні..

Comments are closed.