Російський народ і Кремль – не тотожні речі. Так говорили у Полтаві на вічі проти окупації Криму

OLYMPUS DIGITAL CAMERAТакої кількості людей на вічі у Полтаві не було за три місяці Революції гідності – близько 10 тисяч. Обурені російською окупацією Криму, провокаціями, жорстоким побиттям української патріотичної молоді, вивішенням триколорів на адмінбудівлях полтавці стали пліч-о-пліч у готовності дати рішучу відсіч агресорам.

Представники партій і Народної ради Полтавщини, десантники, афганці й офіцери запасу, священики різних конфесій і митці, лідери громадських організацій і журналісти у своїх виступах одностайно засудили кремлівську агресію. Навіть представник УПЦ Московського патріархату висловив свою позицію чітко й однозначно: засуджуємо.

Голова Полтавської обласної ради Петро Ворона повідомив про створення полтавського штабу спротиву окупації, до якого увійшли  представники влади, громадськості, правоохоронці та військові. Усі підприємства та установи в області належним чином охороняються та функціюють.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAРосійський народ і Кремль – різні речі, наголошували виступаючі. У багатьох російських містах сьогодні проходять антивоєнні мітинги. Російські митці засуджують вторгнення військ РФ в Крим.

Ось лише деякі заголовки повідомлень інформагенств:

«Война против Украины закончится распадом России», «Грузины готовы создавать сотни и батальоны, чтобы защищать Украину», «Саакашвили назвал «агонией Путина» действия России в отношении Украины», « Российское ТВ врет о массовом потоке украинских мигрантов в Россию», «США, Канада и Великобритания отозвали из Москвы своих послов», «В обласних центрах на півдні України проходять мітинги проти російської окупації»…

Світ і справді стоїть на порозі Третьої світової війни, яку можуть розв’язати «московські карлики» – Путін та Медвєдєв. Президент США Барак Обама попередив Росію про велику ціну, яку вона може заплатити за інтервенцію в Україну. Бо те, що трапилося – не лише конфлікт між Росією та Україною – це цивілізаційний конфлікт між азіатською тиранією і демократичним Заходом. Переляканий Євромайданом Кремль не міг дозволити, щоб «інфекція свободи», як там висловлюються, поширювалася з України до сусідньої Росії.

Але Великобританія і США не відмовляються виконувати умови Будапештського меморандуму 1994 року, відповідно до яких вони разом з Росією є гарантами суверенітету та територіальної цілісності України. Тільки от, як це не раз повторювалося в історії, договори з Росією вартують не більше, ніж папір, на якому вони надруковані.

Хочеться вірити, що цей конфлікт закінчиться так, як Карибська криза у 60-х роках. Хоча колишній міністр оборони Євген Марчук вважає, що Крим потрібен Росії для розміщення своїх військових баз в противагу НАТО.

1 Comment

Comments are closed.