Відкрите звернення до влади щодо пріоритетності захисту прав і свобод людини «Нічого про нас — без нас!»

29 листопада 2013 року Україна мала історичний шанс засвідчити свій проєвропейський вибір, підписавши на саміті Східного партнерства у Вільнюсі договір про асоціацію з ЄС. Попередній уряд України цей шанс ганебно упустив, що викликало всеукраїнський протест, який переріс у протистояння проти режиму Януковича.

Зараз, коли влада в країні фактично змінилася, перед Україною постають нові виклики, в тому числі пов’язані із необхідністю повернення до курсу на європейську інтеграцію. При цьому, від самого початку вуличних протестів відбулися численні порушення прав і свобод людини в Україні та прояви різних форм дискримінації внаслідок загальної кризи законності та правопорядку.

Коаліція з протидії дискримінації в Україні закликає всі суб’єкти владних повноважень:

1. Дотримуватися конституційної норми (стаття 3) про те, що «права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави». Нагадуємо: Конституція України містить згадку про всі основоположні права і свободи людини.

2. При прийнятті будь-яких операційних управлінських рішень зберігати безперешкодну можливість для людей користуватися всім обсягом їхніх прав і свобод, навіть у найкризовіших ситуаціях.

3. Забезпечити дотримання прав людини усіма правоохоронними органами.

4. Ініціювати та забезпечити відхилення низки внесених за часів режиму Януковича законопроектів, які містять явні ознаки звуження прав і свобод людини або спрямовані на дискримінацію окремих соціальних груп.

5. При розробці та прийнятті нових нормативно-правових актів, внесенні поправок до чинних — здійснювати ретельну антидискримінаційну експертизу і без вагань відсікати всі положення, які здатні погіршити стан дотримання прав і свобод людини чи бодай поставити їх під сумнів.

6. Широко залучати експерток та експертів організацій громадянського суспільства до розробки політики в галузі дотримання прав і свобод людини та щодо протидії дискримінації в Україні, проводити активніші консультації з громадськістю, враховуючи гасло самосвідомих активних соціальних груп «Нічого про нас — без нас!».

7. Ініціювати невідкладну підготовку рішень за участю громадськості, спрямованих на гармонізацію вітчизняного законодавства зі стандартами Європейського Союзу в усіх його галузях.

8. Не вагаючись, звернутися до уповноважених європейських інституцій із пропозиціями щодо надання Україні як державі та організаціям українського громадянського суспільства технічної допомоги для впровадження програм і проектів, спрямованих на утвердження, зміцнення і розширення прав і свобод людини.

У свою чергу, Коаліція з протидії дискримінації відкрита до співпраці з новим урядом і пропонує свою експертну допомогу в удосконаленні нормативно-правових актів, які стосуються захисту прав і свобод людини, передусім у галузі забезпечення рівності та недискримінації, та у проведенні для держслужбовців навчальних і просвітніх заходів.

ДЛЯ ДОВІДКИ:

Коаліція з протидії дискримінації в Україні (КПД) є всеукраїнською недержавною громадською правозахисною ініціативою. Вона заснована шляхом підписання українськими неурядовими організаціями спеціального Меморандуму 5 квітня 2011 року, який станом на сьогодні підтриманий представниками понад 50-ти організацій громадянського суспільства.

Діяльність Коаліції спрямовано на реальне забезпечення в Україні принципу громадянської рівності для всіх людей, незалежно від певних соціальних чи індивідуальних ознак, які визнані в міжнародному, європейському та національному праві такими, що потребують захисту від дискримінації; розвиток, розширення та вдосконалення прав і свобод людини в Україні; протидію спробам необґрунтовано та несправедливо обмежити права певних категорій громадян; викорінення такого явища, як дискримінація, із суспільного життя.

Співголови Координаційної ради Коаліції

Назарій БОЯРСЬКИЙ Ÿ Світлана ДУБИНА Ÿ Ірина ФЕДОРОВИЧ

Джерело