Міжнародний Фонд “Відродження”: Припинити етнічне насилля у Слов’янську!

У місті Слов’янску сепаратисти почали погроми ромів, які проживають у місти. Як передає УНІАН, озброєні сепаратисти вриваються в будинки, де проживають роми, б’ють та грабують їх, незалежно від статі та віку. Зокрема, було побито декілька жінок та дітей. За словами сепаратистів, вони діють за прямою вказівкою народного мера В’ячеслава Пономарьова”. Як стверджують очевидці, озброєні люди завантажують майно людей у вантажні автомобілі.

Під час воєнних та політичних конфліктів найбільш вразливими групами стають представники меншин: вони стають жертвами показових розправ і одними з перших заручників дій з боку агресорів.

За часів Другої світової війни роми стали другим за чисельністю народом, який постраждав від дій нацистів. Вони піддавались цілеспрямованому винищенню через свою етнічну приналежність. Під час Другої світової війни по всій Європі, за різними даними, було винищено більше 500 000 ромів. В Україні вони були одними з перших жертв масової трагедії, що сталася у Бабиному Яру.

З метою залякування й дестабілізації обстановки сепаратисти обирають своєю мішенню найменш захищені групи населення. Українська й міжнародна спільнота мають негайно відреагувати на тривожні сигнали й зробити все можливе, щоб не допустити переслідувань людей за етнічною ознакою.

Програма «Рома України» Міжнародного Фонду “Відродження” багато років сприяє всебічній інтеграції народу Рома у суспільне життя України разом із розвитком їхньої етнічної ідентичності. Ми звертаємося до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, до Кабінету Міністрів України – Міністерства внутрішніх справ, до Міністерств культури і соціальної політики з проханням негайно перевірити інформацію про погроми ромів у Слов’янську й вжити необхідних заходів для припинення насилля по відношенню до ромів та порушення прав людини за національною ознакою.

Виконавчий директор Міжнародного фонду “Відродження”
Євген Бистрицький
Директор програмної ініціативи “Рома України” Міжнародного фонду “Відродження
Ольга Жмурко

http://www.irf.ua/

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair

1 Comment

Comments are closed.