Держтелерадіо “вляпалося” в корупційний скандал?

Євген Лопушинський
Євген Лопушинський

За що був Майдан? На це питання дасть відповідь і школяр: проти корупції, за законність, справедливість і демократію…

Однак буквально невдовзі у полтавських майданівців виникло запитання: так а за що ж ми, власне, стояли на Майдані, за що загинула Небесна сотня?

Невже за те, щоб ті, хто отримав посади дякуючи перемозі Революції гідності, самі підпали під підозри у корупції?! Невже за те, щоб колишні соратники по Майдану добували собі посади інтригами, ігноруванням законності та завдяки «волохатим» рукам своїх покровителів?!

Невже за те, щоб до влади прийшли зрадники інтересів Майдану, люди з подвійною мораллю, які за нетривалий час після Революції вже встигли себе дискредитувати?!

Бо саме так виглядає ситуація з конкурсом на заміщення вакантної посади гендиректора Полтавської ОДТРК «Лтава».

Доречно нагадати хронологію перипетій.

Під час Майдану Олег Пустовгар та Євген Лопушинський водили до ОДТРК «Лтава» багатотисячні мітинги, кричали тодішньому гендиректору ОДТРК Миколі Ляпаненку: «Ганьба!!!», мало не тягали за петельки, вимагаючи від нього заяву про добровільну відставку, бо «ляпаненківщина» за два десятиліття й справді дістала всіх, хто є глядачами «Лтави».

А далі – тримайтеся за стільці!

23 квітня ц.р. Держтелерадіо України (ДТР) оголошує конкурс на заміщення вакантної посади гендиректора ОДТРК «Лтава».

І саме цього дня – 23 квітня – Микола Ляпраненко видає наказ про призначення своїм першим заступником Євгена Лопушинського. І одразу ж пише заяву на звільнення.

Але вдячний Лопушинський, у момент ставши в.о. гендиректора «Лтави» (завважте, яка стрімка у хлопця кар’єра!), одразу ж пише клопотання до Держтелерадіо, просячи розширити й так непомірний штат ОДТРК ще на дві одиниці для пенсіонерів: заступника гендиректора з виробничих питань (для Ляпаненка) і головного інженера (для Кустола).

І хоч діє постанова Кабіміну №65 від 1 березня ц.р. про жорстку економію бюджетних коштів, Держтелерадіо такий дозвіл дає (ну не з власної ж кишені!) і штат ОДТРК відтепер налічує найбільше серед обласних ТРК – 227 осіб.

Першим свої документи до конкурсної комісії – 7 травня – подає Є.Лопушинський. Потім ще два претенденти – президент Полтавського обласного медіа-клубу Людмила Стельмах (Кучеренко) і директор рекламно-креативної агенції «Просто» Юрій Ісаєв.

23 травня закінчився місячний строк подання документів до конкурсної комісії. А 26 травня відбулося перше засідання конкурсної комісії. На ньому секретар комісії відкривав запечатані конверти претендентів і оголошував подані документи. У пакеті документів Лопушинського була відсутня довідка про досвід успішної керівної роботи профільним підприємством, установою чи організацією.

Головний спеціаліст Держтелерадіо з питань запобігання та виявлення корупції Володимир Семенюк, оглянувши документи Євгена, сказав: «У цього претендента нульовий досвід керівної роботи».

Однак комісія проголосувала за те, щоб допустити Є.Лопушинського до участі у конкурсі. Два голоси «за» йому дали члени конкурсної комісії – Юрій Варченко, перший заступник О.Пустовгара у Департаменті ОДА, і Анатолій Мішин, керівник творчо-виробничого об’єднання ОДТРК «Лтава».

Нікого з членів комісії чомусь не збентежило те, що Лопушинським не дотримана одна з чотирьох кваліфікаційних вимог до учасників конкурсу. Ось вони: профільна журналістська освіта, несудимість, нормальне психічне здоров’я і досвід керівної роботи.

Тобто, уже 26 травня іншим претендентам чітко дали зрозуміти, що Євген є фаворитом і що комісія діє за принципом Мусоліні: друзям – усе, ворогам – закон.

Іншими словами, Держтелерадіо у Положенні про проведення конкурсу саме виписало вимоги до учасників, а потім саме їх і порушило. Якщо, за логікою ДТР, припустимо, щоб державну телекомпанію очолила людина без досвіду керівної роботи, то тоді, виходить, можна на цю посаду призначати психічно неврівноважених чи судимих осіб.

По закінченню першого засідання конкусної комісії усім трьом учасникам дали завдання підготувати конкурсну пропозицію щодо розвитку Полтавської ОДТРК «Лтава» на середньострокову перспективу, давши кілька фінансових документів про діяльність «Лтави»

Зрозуміло, що тепер учасники конкурсу опинилися не в рівних умовах, адже один працює всередині організації, має доступ до всієї її документації, можливість залучити підлеглих до підготовки бізнес-плану і т.д., а інші – ззовні.

Юрій Ісаєв обмежився тільки наданими комісією документами, а я зробила інформаційні запити в.о. гендиректора Є.Лопушинському й отримала деякі фінансові звіти за три роки, які давали хоча б орієнтовнє уявлення про динаміку розвитку ОДТРК…

17 червня відбулося друге засідання конкурсної комісії Держтелерадіо. На його початку відбулося, м’яко кажучи, дещо дивне й прикметне. Голова комісії – заступник голови Держтелерадіо Дмитро Кравченко оголосив про те, що один з учасників конкурсу просить приєднати до його пакету документів довідку про успішний досвід керівної роботи. Члени комісії загули: «А хто? Як прізвище того учасника?»

Д.Кравченко назвав: «Лопушинський. Він згадав, що був редактором газети «Полтавське слово»… І хоча подавати документи можна було лише до 23 травня, Євгену знову зробили «скидку»: та подавай коли хочеш, хоч і посеред конкурсу. І всі проголосували «за». (Цікаво, чи у Держтелерадіо не здумають переписати протокол цього засідання? Це буде повний скандал, бо є його аудіозапис).

У принципі, після такої «вседозволеності» Лопушинському, якого патронує сам голова комісії, представлення бізнес-планів учасниками конкурсу було порожньою формальністю, бо й так було зрозуміло, хто стане переможцем конкурсу.

Та й алгоритм проведення конкурсу ніс неабиякі корупційні загрози. Посудіть самі: це засідання було закритим – комісія викликала учасників по одному, тому жоден не чув доповідь іншого. Тож необ’єктивна комісія може оголосити найгірший проект найкращим і конкуренти не зможуть це оспорити, бо… самі не чули.

Така недемократичність і потенційна корупційність, на жаль, закладена Постановою Кабміну №777 від 3.09.2008 р. «Про проведення конкурсного відбору керівників державних суб’єктів господарювання», якою затверджено відповідне Положення, а Положення про проведення конкурсного відбору Держтелерадіо повністю його дублює.

Приміром, у розділі Положення Кабміну«Проведення конкурсного відбору» є пункт 13: «Обов’язковою умовою проведення конкурсного відбору є його відкритість». Це означає, що на першому і останньому засіданнях конкурсної комісії (оголошення результатів конкурсу) можуть бути присутніми представники ЗМІ й громадськості.

А головне засідання комісії, де заслуховуються конкурсні пропозиції учасників, регламентує пункт 19: «Комісія заслуховує під час розгляду на закритому засіданні конкурсних пропозицій учасника  конкурсного  відбору…»

І між цими пунктами є явне протиріччя, яке теж треба усувати з Положення Кабміну та відповідного Положення Держтелерадіо: на всіх засіданнях повинні бути присутніми і всі учасники, і журналісти, і громадські активісти. Інакше й далі у центральних органах влади, як і за «папєрєдніків», процвітатиме «блат», хабарництво, корупція, роздавання посад «своїм» людям.

Прикро, адже голова Держтелерадіо Олег Наливайко отримав цю посаду завдяки Євромайдану. В уряді йому довірили цю важливу ділянку державного будівництва явно не для того, щоб з перших днів він ігнорував законодавство і продовжував традиції янучар…

До речі, Олегу Ігоровичу телефонували керівники «Громадського Майдану Полтавщини», запитували, навіщо він ставить гендиректором «Лтави» Лопушинського, людину, яка не має ще ні життєвого, ні керівного досвіду й за два місяці на посаді в.о. гендиректора не забезпечила ну ніякісіньких змін в суспільно-політичному блоці мовлення ОДТРК. А він відповів: «Ну а що мені робити, що мені робити, як ваш губернатор на нього папір прислав…»

Як все, виявляється, просто… А майданівці наївно думали, що новій владі потібні професіонали з громадянською позицією…

* * *

3 липня об 11-й годині в Полтавському окружному адміністративному суді відбудеться розгляд справи за позовом до Держтелерадіо України про часткове скасування рішень конкурсної комісії з проведення конкурсу на заміщення вакантної посади гендиректора ОДТРК «Лтава».

До цього часу Держтелерадіо не надіслало в суд пакет документів Є.Лопушинського, які він надавав конкурсній комісії 7 травня та 17 червня, як того вимагає суд, і жодного разу представник Держтелерадіо в суд не з’явився…

Судове засідання відкрите. Вхід вільний.

 

2 Comments

Comments are closed.