Павел Залєвський: «Війна – не виправдання для відсутності реформ!»


fa5
Остання зустріч в Берліні довела, що Німеччина і Франція готові спонукати Україну прийняти вимоги Путіна, що ведуть до федералізації держави і легалізації сепаратистських структур на Донбасі, тільки щоб припинити там збройне протистояння. Це означає їхню готовність обмежити суверенітет і цілісність великої європейської держави, щоб відновити формулу відносин “business as usual” з Росією. На щастя, така готовність не є позицією всього Європейського Союзу. Введення санкцій ЄС має на меті повне витискання Кремля зі Східної Європи. Але поведінка міністрів Штайнмайера і Фабіуса, дає Києву зрозуміти, що підтримка з боку Заходу не є одностайною. Росія більше залежить від України, ніж від схвалення Заходом своєї політики, а Захід хоче миру за всяку ціну. Візит Ангели Меркель в Україну на День Незалежності стане хорошим жестом і, звичайно, поліпшить її репутацію в очах українців. Але для всіх зрозуміло, що саме українська армія повинна впоратися якомога швидше з конфліктом в східній частині країни. А українська влада – з реалізацією вимог Майдану і пакетом реформ, про що на даний час не чути нічого. Між тим, Едвард Лукас і деякі польські публіцисти занепокоєні українськими “пактами з дияволом”: перший – з олігархами та другий – з добровольчими загонами, «чиї політичні погляди часто вельми сумнівні, а іноді й обурливі”. Що стосується першого – повністю згоден.

 

Україна, на жаль, залишилася країною олігархів і не видно перспектив для політичних змін у цій площині. Для українців стало розчаруванням рішення президента Порошенко, який, незважаючи на передвиборні обіцянки, залишився власником корпорації “Рошен” і не відмовився від свого “олігархічного” статусу. Українці високо оцінюють патріотичні прояви і заслуги губернатора Коломойського, нищівника будь-яких проявів сепаратизму на Дніпропетровщині, але з тривогою з спостерігають за зміцненням удільного князівства під його владою.

Похитнути цю владу буде дуже складно.

 

Що стосується другого – глибоко не згоден з Едвардом Лукасом.

Добровольчі загони, що ведуть бої на сході, постали в ситуації паралічу української армії, коли в її складі було лише декілька тисяч солдат, готових до опору російській агресії. Нині добровольці – це, в основному, Національна Гвардія, підпорядкована МВС, та такі підрозділи, як “Дніпро”, “Азов”, “Київ”, або ж Одеський єврейський етнічний батальйону “Matilan”. Ці загони, незважаючи на відсутність професіоналізму, набагато більш придатні до функціонування в умовах партизанської війни, ніж регулярна армія, побудована за радянськими лекалами і передбачувана для супротивника . Добровольці, в основному, вихідці з Майдану. Їх рекрутували і доповнили особовим складом.

Сьогодні вони часто воюють пліч-о-пліч з колишніми беркутівцями.

Погляди добровольців різноманітні, але всі вони хочуть змін в країні.

«Правий сектор» не домінує в цих угрупуваннях, а російські маніпуляції з пошуками нацистських символів у символіці батальйонів неодноразово спростовані.

 

На екіпіровку для добровольця скидаються цілими родинами, а часто цілими селами допомагають «своїм» на війні. Таких жінок, як Таня Ричкова, що продала пекарню і заміську дачу, щоб купити обладнання для батальйону свого чоловіка, дуже багато. В тилу постала ціла інфраструктура забезпечення Армії і Національної Гвардії. Українські бізнес-леді створили організації, такі як «Help Army». Як сказала мені в Харкові одна із засновниць цієї організації: “Я ніколи уявити собі не могла, що колись в житті я буду особисто керувати ремонтом БТР і танків”. На жаль, втрати погано вишколених добровольців дуже високі.

Гине українська інтелігенція, такі люди, як чоловік журналістки Тетяни Чорновіл, який воював в батальйоні “Азов”.

Українці сприймають добровольчі загони з кардинально іншими емоціями, ніж відомий британський журналіст. Багато разів я чув думки в Україні, що озброєні добровольці – це єдина сила, яка може запобігти використання владою традиційного українського сценарію: прихватизації і вичавлення можливостей народу, як лимон. В тих словах є розчарування політикою уряду і очікування на те, що загони, що повертатимуться з фронту, втручатимуться і впливатимуть на внутрішню політику. Між тим, повертаються вони підбиті і виснажені війною. Багато патріотів, ні яким чином не пов’язаних з «Правим сектором», сприймають затягування бойових дій на Сході в якості ширми для створення нових політичних структур і виправдання для відсутності реформ. Досвідчений український високопоставлений офіцер, з яким я говорив останнім часом, не може інакше пояснити повільний темп ведення війни в зоні ATO, як тільки зрадою генерального штабу і бажанням знекровити найактивнішу частину народу. Він каже, що майже після 4 місяців війни після терористів не має бути і сліду. “Самоволка” добровольчих батальйонів, у якій періодично їх звинувачує влада, виникає не тільки через добровольчий характер цих осіб. Досвід показав, що інформування керівництва ATO про плани командирів, приводили прямо в засідки військ терористів.

Командир батальйону «Азов» однозначно сказав, що задля уникнення зради, операції з регулярними військами координуються на як найнижчому командному рівні.

 

Прирівняння всіх добровольчих батальйонів до радикальних груп, безумовно, на руку російській пропаганді, так само як і провідникам «Правого Сектору», які хочуть представити себе в якості основної рушійної сили, що веде націю воювати на Донбасі і … з нинішньою українською владою. Уряд не використав потенціал Майдану як суспільного руху і тепер вбачає в ньому тільки авантюризм. При цьому, саме центральна влада в Києві через свою бездіяльність є єдиною силою, що може підштовхнути до радикалізму добровольців, що повертаються з війни. В українському суспільстві, про що свідчать результати виборів, потенціалу для екстремізму не має. Між тим, багато з патріотів, обраних з добровольчих батальйонів можуть стати фундаментом нових, некорумпованих інститутів влади. Такий розвиток подій вимагав би початок рішучих реформ і боротьби з корупцією. Але про це не йдеться, про що свідчить остання відставка з посади Глави Антикорупційного Бюро Тетяни Чорновіл. Скандалом є і неприйнятий закон про люстрацію економічну і податкову. У гіршому випадку «Правий Сектор» отримуватиме більшу суб’єктність і політичні дивіденди від патріотичних та реформаторських сил Майдану при поляризації політичної сцени. Це був би подібний трюк, як спроба усунення «Батьківщини» з політичної сцени ескалацією політичного конфлікту між «Партією Регіонів» та «Свободою».

Разом з цим негативним сценарієм є і певний позитив. Одне можна сказати напевно, стан війни вже не може бути димовою завісою для відсутності реформ. І щодо цього в ідеологічно різних добровольчих батальйонах панує повна згода.

 

Переклав Олександр Шевченко

Оригінал (польською мовою)

3 Comments

  1. “ Разом Ми Переможем Все, Мої Рідні Українці!!!!!”

    Справжніми Патріотами Не Народжуються Просто Так Ніхто Відразу, Кохання До Землі Своєї Невмируще Загартовується З Кожним Тяжким Випробуванням Кожен День, Таке Життя У Нас –Безцінне, Непередбачуване, Таємниче…!!!!

    Захисників Хоробрих Не повернеш вже ніколи, на жаль так трапилось несправедливо й жорстоко, але Їх Подвиг Неоцінимий, Безмежний, Щирий Буде хай Там що, не Зважаючи на мінливий плив часу, Всупереч всьому і всіх – Цей Видатний Приклад Людяності, Сміливості й Героїзму – Завжди із нами Сердечно, Вдячно, Незупинимо З кожним подихом, у кожному невимушеному погляді у чисте, безхмарне, блакитне небо, зараз і кожну хвилину, Ми Молимося За Небесне Щастя Цих Величних, Глибоких, Невинуватих Душ, Не Припиниться Вже Реквієм У Серцях наших не припинити безперервний наш Сум, Молебень й Народний Воскресний Віче…!!!

    Правда є Суть речей, Свободу – ні купити й не продати не можна тільки Полюбити, За обріями сивих літ ми всі Чекаємо Чогось Кращого від Світу Великих Мрій, сумних очей і марних сподівань, той поштовх перший до нових небокраїв всередині живе у нас як перша квітка в березні Добро, Милосердя й Тепло Душі розтопить будь який лютий сніг…!!!!

    На коліна не можем стати покірно ми тепер вже, досить, Все Від нас Залежить, Ми Віднайдемо Той Ключ, Спалах, Полум’я й Іскру Що Змінить Все наше Життя, Сумління, Мислення, й Майбуття Невідворотно раз і Назавжди і Ми Знов Швидко підведемося із Безмежною радістю до сильних й непохитних наших ніг…!!!!!

    Затьмарення Нашої Дороговказної Зірки по Життю Пройде, не Згасне Та Зоря Безмежних, Світлих, Невблаганних Мрій Високих, Не Зупинити Вже Ту Пожежу У Нутрі, Сутті й Душах Незгасимих, відчайдушних, Волелюбних Наших, тільки все тепер і буде саме Так…!!!!!

    На Небосхилі За Обрій Найсміливіших Сподівань нас Знов Покличе Віра в Райдужне Майбуття сьогодні, завтра і постійно Ми Збираємося У Хрестовий Народний Наш Похід За Омріяним, Довгожданим, Незамінним Щастям, Добром й Миром, Що Може Бути більш Безцінним, Важливим й Потрібним Нам ще в цьому Світі, Добродії Кохані Мої, до тіх пір поки ще обертається Земля довкола Сонця – Ми не здамося, не продамося й нікому нас не зупинити, це – Наш Найголовніший гімн і Народний Прапор і Неповторний Знак…!!!!
    Продовжуйте Палати Бажаннями жаданими та не згасайте, милі мої сестри і брати, Коли Одна Родина Ми то нас не підкорити, Ми в домі своєму єдині господарі, панів не треба нам заморських бюрократів, Ми й Є господарі на Цей землі Незабутніх, Славних, Героїчних Предків й так і буде поки стоїть цей білий, різноманітний, неповторний і дивовижний світ…!!!!!

    Ми самі тільки повинні разом всі дати раду самим собі перш за все і край, хазяїн добрий той лише хто дбає про свій рідний дім як би тяжко не було, захистити більш нема кому нас з вами перш за все від нас самих й заздрісників ворожих що прикидалися заклятими друзяками й кумами нас ще називали сміючись за парканами червоними своїми безсоромно, але Не зважаючи на всі дешеві інтриги і брудні наклепи Ми досі – Єдині, Цілі, Монолітні як ніколи, Не розвалити нас так просто скільки б тяжких не минуло зим і літ…!!!!!

    Нестримний Птах Миру, Світла й Справедливості Що В наших Душах Розквітнув , Розправив крила і Прокинувся нарешті Нам Злетіти Допоможе над буденними дуростями, ми підкорим безперечно всі жалюгідні ті страхи й в Новий Час Оновимося безворотньо Навіки, по іншому ніяк не може зараз просто бути, повинні перемогти себе самих ми для початку і Вперед до Нових Висот й непідкорених Ще Вершин скоріш рушаймо в Добрий Шлях Як Одна Велика Родина Справжня-Усі Разом…!!!!

    Добро Безмежне, Сподівання Запальні й Віра Незупинима що в жилах, Серцях і Душах Наших Ожила нам Надасть Крила Щоб Віднайти Наш Новий Рай Земний Нарешті, Ми Варті Кращого Життя і Долі, Яскравих Барв Ми Зможем Самі Лише Додати Нашим Дітям і Онукам В Майбутті, терпіти муки і страждання це не наш шлях звісно, Ми Набагато Кращі Ніж Здаємося Навіть Самим Собі, Лише Треба Повірити у Силу Мрій Величних, Шляхетних, Милосердних, здаватися в полон без бою – неможливо вже тепер, Тільки Вперед , Разом і Вгору До Перемог Світла, Добра й Справедливості , тільки так ми здатні перетворити на реальність все те що досі вважалось яскравим, фантастичним сном…!!!!

    Нам є кого й що втрачати, Життя –Безцінний Дар Небес, Свобода – Це Повітря для Душі, Без Незалежності не віднайдеш ти ніде у світі дорогоцінне Щастя, то ж Об’єднаймося всі як один негайно й покажем усьому світу безмежному що Ми є Великий, Нездоланний, Справжній народ Переможців Славетних, і там де вчора танки ті бездушні спотворили рідну землю вже тільки спокій буде й розквітнуть яскравим цвітом в саду чорнобривці….!!!!!

    А хто казав що буде легко, добрі панове співвітчизники мої, Важливі Перемоги ніколи на жаль не Здобувається у цьому світі безкоштовно, але я Вірю – не дарма терпіли ми багато років й стогнали довго, це не кінець я знаю точно, а лише новий початок тільки, відкрийте очі ширше, розплющте ваші душі для людей назавжди, Серця не відвертайте від Добра – і Будуть Слава в нас і гарна доля і Свобода й Щастя Прийде в наші краї Навіки, Ви Тільки не здавайтесь, не втрачайте тільки Віри, і пам’ятайте щоб там не сталося одне – Тільки Всі разом Ми Переможемо Все і Всіх , Мої шановні, незамінні і Коханні Сестри й Браття – Справжні Українці…!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Comments are closed.