Українці Монреалю святкують День Незалежності

У неділю 24-ого серпня з нагоди  23-ої річниці Дня  Незалежності України, Монреальське відділення Конгресу Українців Канади проводить урочисту імпрезу.  Імпреза розпочинається о 18:00 за місцевим часом . Ключову промову на бенкеті матиме  Мирослава  Гонгадзе.

Будуть присутні посадові особи Канадського уряду – Міністр Багатокультурностей та Імміграції, Джейсон Кенні; регіональна представниця цього ж  відомств пані Варавара Пісані; парламентар пан Тед Опитз, голова комітету Канадьсько-Української Дружби; пан Тарас Залуцький, виконавчий директор Конгрес у Українців Канади; голова Світового Конгресу Українців Євген Чолій;  Арунас Стацекиціус почесний Консул Літви у Монреалі; Роберт Клейс почесний консул Респупліки Латвії у Монреалі; презитент Канадсько Польського Конгресу пан Едуард Сліз з дружиною; пан Іраклі Ґудадзе представник від місцевої грузниської громади; Николай Мараджинеану, заступник голови Молдаванської громади провінції Квебек.

Пані Зоряна Гриценко-Лугова – президент КУК Монреалю та провінційної ради відзначила,  що вона дуже рада,  що змогла приїхати  в гості пані Мирослава Гонгадзе разом з донею Наною Гонгадзе.

Теж будуть присутні представники місцевого уряду  та члени різних неурядових організації української громади у Монреалі та околиці.

Спільно з орґкомітетом КУК-у працював над програмою пан  Василь Павловський – голова Українсько-Канадської Асоціації Професіональність і Підприємців у Монреалі.  Завдан пана Павловського були запрошення  Мирослави  Гонгадзе  в якості  доповідача, та забезпечення співпраці з місцевим ЗМІ. “Рівень професіональність, моєї доброї знайомої пані Христини Мота яка працює у сфері зв’язок із громадськістю у одних із провідних монреальських англомовних університетів суттєво допомогло нам з роботою місцевим ЗМІ, та хочу висловити її особисту подяку,” сказав пан Павловський.

“Завдяки співпраці з пані Мотою, ми забезпечили і інтерв’ю у місцевій  франкомовні газеті Le Devoir, яка важається газетою інтелектуального читача. Півгодини живого ефіру на провідні англомовні радіо станції CJAD та теж частину часу під час обідних теле-новин на Монреальскому філіалі провідні теле-мережі CTV,” –  продоважав Павловський.

При теперішній ситуації  на Батьківщині українці в діаспорі дуже добре розуміють важливість  утримувати Україну в центрі уваги як для пересіченого громадянина в Канаді так як і  канадських політиків. Тому при таких урочисті свята дуже важливо запрошувати впливових людей та союзників інших меншин канадського суспільства.

Перед імпрезою цього ж дня  українська НУО «Зустріч у Монреалі « та Комітет Допомоги Україні організує марш та мітинг у центрі Монреалі , котре розпочнеться о  14:00. У електроному заклику до походу та мітингу голова організації, пан Андрій Говорун пише,:“Браття і сестри, дорогі українці! Наближається 23-тя річниця Незалежності України. На жаль, наша Батьківщина зустрічає цю подію у війні. Ми вкотре мусимо виборювати нашу свободу, наше право на майбутнє, на вибір власного шляху, мусимо захищати нашу землю від підступного ворога.”

“Я в впевнений що і будуть люди і на мітингу та і на бенкеті бо їм фізично легше потрапити на обидві  подій, аніж мені,” сказав Василь Павловський, та продовжував, “Ось точно знаю що український актор Григорій Гладій що буде і на мітингу та потім приєднаєтеся до мене на бенкеті бо так і мені особисто сказав. Я теж впевнений що у такий тяжкий час кожен свідомий українець якось допомагає як може!”

У  заклику до акції пан Говорун сказав, “Нам усім нелегко від того, що відбувається в Україні-неньці, але 24 серпня – це день нашої державності. Тож вдягнімо вишиванки, візьмімо жовто-блакитні прапорці та стрічки і урочисто вшануймо нашу незалежність, бо дуже важливо навіть у найскрутнішу хвилину триматися разом.

“Ми – громада і доля нашої Батьківщини нам не байдужа.”

Для тих які з нами у Монреалі не можуть бути присутнім ні 24-ого серпня, але володіють англійською мовою, Ви можите послухати Мирославу Гонгадзе при http://player.cjad.com о годині 11:00-11:30 по Монреальскому часі, себто 18:00 по Київському. Та десь між 12:20 та 12:40. це 19:20-19:40 по Київському при http://montreal.ctvnews.ca — там має бути стрім!

З далекої Канади, Українська громада у Монреалі бажаю вам всім приємного відсвяткування День Незалежності нашої неньки-України! В єдності сила народу, Боже нам єдність подай!

 

Слава Україні!