20 вересня в Харкові пройде вулична акція «Ми обираємо пішохідну вулицю!»

НАШІ ВУЛИЦІ – НАШ ВИБІР !

20 вересня 2014 року в Харкові, на вулиці Квітки Основ’яненка, в рамках Європейського Тижня Мобільності вперше пройде вулична акція під назвою «Ми обираємо пішохідну вулицю!». Акція буде спрямована на те, щоб привернути увагу керівництва Харківської міської ради та широкої громадськості до ідеї створення в центральній частині Харкова пішохідної зони. 
Ще два роки тому представники громадської організації «Товариство учасників руху» розробили концепцію створення такої зони під умовною назвою «Старе місто», але ця концепція не була підтримана керівництвом харківської мерії. Відтак, історична частина Харкова, в якій знаходиться багато історичних та архітектурних пам’ятників (в т. ч. загальнодержавного значення) досі залишається відкритою для автомобільного транспорту й тут практично немає місця для пішоходів та туристів.
Представники громадськості переконані, що центральну частину Харкова можна кардинально змінити, якщо вулиці Квітки Основ’яненка і Університетську з прилеглими провулками звільнити від транспорту та муніципальних парковок і влаштувати тут пішохідну зону з елементами вуличної архітектури, мистецькими майданчиками, сувенірними лотками тощо. Наприклад, у Києві такою вулицею є Андріївський узвіз, у Львові – площа Ринок, а у Харкові − ?
Отже, чи заслуговують харків’яни на те, щоб мати у центрі свого міста пішохідну зону? Якою вона має бути? Хто відповідає за те, щоб Харків був безпечним і комфортним не тільки для автомобілістів, а й для пішоходів, велосипедистів, людей з обмеженими можливостями?
Перша публічна дискусія з цих питань відбудеться у суботу, 20 вересня ц.р., під час акції “Ми обираємо пішохідну вулицю!”. Початок акції об 11.00 за адресою вул. Квітки Основ’яненка, 7 (навпроти міського управління будівництва та архітектури).
До дискусії запрошені авторитетні харківські архітектори і урбаністи, діячі культури, журналісти, громадські активісти, чиновники харківської мерії. Програмою акції також заплановано флеш-моб з тематичним фотографуванням.
Організатори акції вже звернулися до керівництва Харківської міської ради та ДАІ, щоб протягом всього дня 20 вересня вулиця Квітки Основ’яненка була перекрита для руху транспорту і паркування. Таким чином, харків’яни та гості міста зможуть не тільки почути, а й побачити, як виглядає вулиця без автомобілів. До речі, 22 вересня в рамках Європейського Тижня мобільності відзначатиметься Всесвітній День без автомобіля. Так що, хто має автомобілі, залишайте їх вдома і долучайтеся до пішохідного руху. Також будемо раді бачити на акції харківських велосипедистів.

ВІКТОР КОЗОРІЗ,
голова громадської спілки захисту пішоходів
«За безпеку пішоходів!» Конт. тел. 050-20-19-359

Сторінка події