У Луцьку агітують з використанням адмінресурсу

25 вересня о 18:00 у актовому залі Луцької школи-гімназії імені Михайла Кравчука № 21 відбулися збори для батьків 7-8 класів. Крім вчителів та керівництва школи на зборах була присутня й Ірина Констанкевич, яка балотується в народні депутати. Про це Громадянську мережу ОПОРА повідомили батьки, які брали участь у цих зборах.

За їх словами, кандидат в народні депутати Ірина Констанкевич розповідала про діяльність благодійного фонду «Новий Луцьк» та про те, що вона особисто зробила для міста.

Варто зауважити, що перед її виступом директор школи Олег Ковальчук запитав у батьків, чи присутні не проти її виступу. Ніхто цьому не заперечував. Однак представив батькам він Ірину Констанкевич саме як кандидата в народні депутати України.

26 konstantynevich

Фото з сайту Волинські новини

У коментарі Громадянській мережі ОПОРА за допомогою соціальної мережі Facebook Ірина Констанкевич підтвердила свою участь у батьківських зборах. При цьому додала, що всі юридичні документи оформлені. Однак не уточнила, які питання обговорювали на зборах.

25 volyn konst

Зауважимо, що Ірина Констанкевич у період з грудня 2012 р. по вересень 2014 року займала посаду голови правління благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк». Крім того, цей фонд вже не вперше долучається до виборчих кампаній. Так, на виборах 2012 року діяльність фонду для власних агітаційних цілей використовував діючий нардеп Ігор Палиця, який переміг своїх опонентів в тому ж 22 виборчому окрузі.

Однак в цій ситуації найперше турбує факт застовування адміністративного ресурсу для агітації за кандидата. Адже згідно ч.4 ст. 73 Закону України «Про вибори народних депутатів України», забороняється проведення агітації  під час проведення заходів, організованих комунальними підприємствами, закладами, установами, організаціями. Участь кандидата в депутати у батьківських зборах в школі можна трактувати, як порушення цієї норми.

«На жаль, практика залучення працівників освітніх закладів міста до агітації на користь кандидата знову продовжується. Тільки якщо у 2012 році цими методами користувався нардеп Ігор Палиця, то сьогодні таким чином діє його підлегла. Сподіваюсь, що працівники шкіл та батьки, згадуючи події на Майдані, не дозволять більше маніпулювати собою та робитимуть усвідомлений вибір,» – прокоментував ситуацію Михайло Шелеп, координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області.

 

Мая Голуб,
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області