«Тернова» осінь

M10_2014_Big_Страница_01З 18 по 26 жовтня у галереї «Лавра» – фотовиставка газети «День». Новий глянцевий додаток «Маршрут№1» – про все найцікавіше, пов’язане з нашим фотоконкурсом…

Цього року фотовиставка «Дня» – вже шістнадцята за рахунком. Як завжди, це – своєрідний фотолітопис: як і чим жила Україна цей рік. Ще одна глава візуальної історії України, яку «записують» учасники нашого фотоконкурсу. Вона була б неможливою без попередніх «сторінок», збережених у наших фотоальбомах та в архіві «Дня».

25-й «Маршрут №1» має назву «Фото «Дня». Це – своєрідний путівник нашим фотоконкурсом, – від його початку і до цьогорічної виставки. Власне, креативна команда «Дня» проклала «маршрут» основними роками, фотографіями, іменами. Він допоможе зрозуміти, чому цього року на фото саме такі події: на попередніх фотовиставках вже були роботи – «перші дзвіночки». Наприклад, репортажна серія Наталі Кравчук, яка стала, по суті, політичним прогнозом…

«Наші фотовиставки — це естетичне й культурне явище, бо вони все показують і все ­­­роз’яснюють. Насправді у нас ще не написано Новітню історію, і треба її написати, я її так і називаю –  «Новітня історія для «чайників». Часто згадую певні образи з казок, ось наприклад –  ти йдеш у темний ліс і розкидаєш камінчики, щоб знати, куди повертатися… От фотографія й є таким «камінчиком»! Передивляючись альбоми наших фотовиставок, можна побачити, як наша країна забрела в «темний ліс» і як з нього вибирається…, – пише у своїй традиційній колонці головний редактор «Дня» Лариса Івшина

У Маршруті – цікава інфографіка «Фотоконкурс «Дня», яку підготувала Ярина Михайлишин. Наприклад, з неї ви дізнаєтесь, що, подорожуючи містами України, фотовиставка вже подолала …322 тисячі кілометрів. І це ще не межа! Або що минулого року нагороджено було кожного четвертого учасника фотоконкурсу.

Також у глянці – цікаві історії, пов’язані з фотоконкурсом, інтерв’ю з автором фото «Льонька-політика» Олександром Свистуновим, інтерв’ю з переможцями дитячої номінації конкурсу…Також ви дізнаєтеся, як формувалась особлива  фотошкола «Дня» і знайдете ще багато цікавого і корисного на сторінках «Маршруту №1».

На обкладинці глянцю – синьо-жовті пташки у терені. Колюча тернова гілка з сизо-синіми ягодами – символ цьогорічної фотовиставки «Дня». Це – і «тернистий шлях», по якому сьогодні всі ми йдемо, прориваємось з кров’ю, – і який змогли зафіксувати на своїх світлинах фотографи-учасники фотовиставки. Це і вміння захищати себе і своїх. Про це вам скаже будь-який орнітолог. Птахи, люблять вити гнізда у колючих гілках терену, бо там вони – у безпеці. Туди не дістанеться жодний хижак… Хіба це не про нас? Не про захист рідної землі на сході країни?.. Деякою мірою наш фотоконкурс – це теж захист. Від викривленої картини світу.

«Мене часто запитують, за якими критеріями я як голова журі відбираю фото. Я кажу: «Дуже просто – на фотографії повинно бути ще щось, крім самої фотографії…», – наголошує Лариса Івшина.

 

Запитуйте 25-й випуск глянцевого щомісячного додатку «Дня» «Маршрут №1. «Фото «Дня»» у кіосках преси вже 17 жовтня або ж замовляйте на сайті «Дня». Придбати його можна буде і протягом всіх днів фотовиставки у галереї «Лавра» – з 18 по 26 жовтня.