Міжнародна конференція “Як викинути Леніна з голів українців?”

12-13 грудня 2014 р. Посольство Франції в Україні, Французький інститут в Україні, Український інститут національної пам’яті, Європейський форум для України та Центр досліджень визвольного руху запрошують філософів, соціологів, журналістів, істориків, громадських діячів та всіх, кому цікава анонсована тема, обмінятися думками про вплив пам’яті на майбутнє, про виклики та досвід перехідного посткомуністичного періоду і обговорити українські перспективи змін у культурній, соціальній, політичній та економічній сферах.

Як українцям викинути Леніна не лише з постаментів, але й голів — інтелектуали Франції, Грузії, Естонії, Латвії, Польщі, Росії, України та Чехії зберуться на дискусійний форум у столиці України. Серед них, зокрема, Стефан Куртуа, Франсуаз Том, Галя Акерман, Лєв Гудков, Александр Вондра, Адам Міхнік, Вітаутас Ландсбергіс, Віталій Портніков, Володимир В’ятрович, Юрій Рубан та Вадим Скуратівський.

Представники колишніх соцкраїн та європейські експерти поділяться досвідом, що вдалося і що не вдалося у сфері декомунізації, як відбулася люстрація, як була досягнута (чи не досягнута) національна згода щодо болісних реформ.

Як підприємництво змінює суспільні процеси? Як совкова система управління досі генерує корупцію та фальсифікації? Як слід діяти, щоб розвіяти міфи про «справедливе радянське суспільство» і протистояти російській пропаганді? Ці та інші питання на порядку денному конференції.

Програма проведення конференції:

12 грудня з 14.00 до 19.00 – Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Сесія 1. Як вилікувати травми тоталітарного минулого: цинізм, страх, недовіру
– Сесія 2. Як позбавити історичну пам’ять від радянських історичних міфів?

13 грудня з 9.00 до 19.00 – Дипломатична академія України
– Сесія 3. Вдалий та невдалий досвід декомунізації колишніх соцкраїн
– Сесія 4. Як перемогти інерцію совкового підходу в державному управлінні і суспільних відносинах
– Сесія 5. Як економіка міняє менталітет
– Заключна сесія «Quo vadis?».

Зареєструватися до участі можна до 9:00 ранку п’ятниці, 12 грудня на сайті ЦДВР. http://www.cdvr.org.ua/registration2014

Актуальна програма конференції: http://www.cdvr.org.ua/program2014

Подія у Фейсбуці – ТУТ

10734079_869138109777320_2130422426213271666_o