Володимир Єрмоленко: Теза про те, що ми програли “інформаційну війну”, сама є інструментом інформаційної війни

часто доводиться чути, що ми “програли інформаційну війну” з Росією.

Але якби ми справді програли інформаційну війну, то:

а) нас би у міжнародних колах офіційно назвали фашистами, і перестали би мати з нами справу.

б) майдан би в Європі називали “державним переворотом”.

в) ЄС ніколи не вирішив запроваджувати санкції, які вимагають консенсусу всіх держав ЄС (а серед них – достатньо російських троянських конячок, і навіть вони вимушені голосувати за жорсткі дії)

г) нам би ніхто не відкривав би ринок в односторонньому порядку, як це зробила Європа (попри те, що ми свій ринок не відкриваємо, а хочемо навіть піднімати тарифи, що є нонсенсом). Нам би також ніхто не давав грошей.

д) союзники Росії не були би такими маргінальними (а в Європі це – здебільшого екстремістські ультраліві та ультраправі партії; центристські сили більш-менш розуміють, хто такий пу)

е) зараз би всерйоз обговорювали зняття санкцій та повернення до business as usual (цього поки не стається)

є) нас би критикували значно більше (і, до речі, є за що – від відсутності реформ – до нашої сліпоти до гуманітарної катастрофи на сході та схильності до нової етнізації українського політичного проекту)social-media-optimization

тому теза про те, що ми програли “інформаційну війну”, сама є інструментом інформаційної війни. Це такий генератор передчасного розчарування. Проблем, звісно, купа. Але позитивних речей теж достатньо.

Volodymyr Yermolenko