Українські вікіпедисти ініціюють кампанію за ухвалення законопроекту про свободу панорами

Свобода панорами дозволяє фотографувати пам'ятники та споруди, розміщені в громадських місцях.
Свобода панорами дозволяє фотографувати пам’ятники та споруди, розміщені в громадських місцях.

Українські вікіпедисти розпочинають кампанію «Свобода панорами у вільній країні». Мета цієї ініціативи – ухвалення законопроекту про свободу панорами, що зніме обмеження на використання зображень споруд та пам’ятників, що розміщені в громадських місцях.

Як інфомує блог Громадської організації «Вікімедіа Україна», 29 грудня 2014 року народним депутатом України Тарасом Юриком було зареєстровано законопроект, який підготовлено ГО «Вікімедіа Україна». Цим законопроектом пропонується законодавчо врегулювати право вільно створювати та розповсюджувати зображення та відео творів образотворчого, ужиткового мистецтва, архітектури, містобудування і садово-паркового мистецтва, що знаходяться у громадських і публічно доступних місцях. Обов’язкова умова такого вільного використання – зазначення авторів твору архітектури чи мистецтва, що відтворюється.

В рамках цієї кампанії на сторінках української Вікіпедії буде розміщено банер «Підтримай свободу панорами у вільній країні!». Також запущено сайт, присвячений кампанії, і розпочато збір підписів за ухвалення законопроекту №1677.

«Свобода панорами – це можливість вільно фотографувати, змальовувати чи знімати на відео будівлі та скульптури, які перебувають в громадському місці. При цьому авторські права не вважаються порушеними. За чинним законодавством будь-яке фото сучасної будівлі чи пам’ятника може вважатися порушенням авторських прав, якщо ви не маєте дозволу від їх авторів. Архітектори та скульптори зазвичай згодні на використання зображень своїх творів за умови зазначення їх імені, але пересічному фотографу важко сконтактувати з ними. Зокрема, саме через відсутність «свободи панорами» в Україні з Вікісховища, сестринського проекту Вікіпедії, нещодавно було вилучено частину фотографій будівлі Верховної Ради України, використання яких неможливе без згоди спадкоємців архітектора Володимира Заболотного», – зазначив голова Правління ГО «Вікімедіа Україна» Андрій Макуха.

Свобода панорами закріплена в законодавстві 83 країн світу, зокрема Австралії, Великобританії, Данії, Ізраїлю, Іспанії, Канади, Китаю, Молдови, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Сінгапуру, США, Угорщини, Швейцарії, Швеції та Японії. Вона також існує у Північній Кореї, а від жовтня 2014 року – і в Російській Федерації.

Як зазначає один з головних розробників законопроекту, член ГО «Вікімедіа Україна» та фаховий юрист Дмитро Говор, «свобода панорами є нормою в більшості цивілізованих країн. Так, у директиві 2001/29/EC Європейського парламенту від 22 травня 2001 про гармонізацію законодавства про авторське право, зазначається можливість державам-членам ЄС включати пункт про «свободу панорами» до свого законодавства. Законодавство практично всіх країн-членів ЄС передбачає в тому чи іншому вигляді законодавчу норму про “свободу панорами”».

Як зазначається, наразі українське законодавство дозволяє створення репродукцій творів архітектури та мистецтва без згоди автора лише з метою висвітлення поточних подій і в обсязі, виправданому інформаційною метою. Ініціатори кампанії вважають, що варто дозволити використання зображень та відео творів і в інших цілях – такі як освітні чи промоційні.

«Ухвалення закону про свободу панорами поліпшить туристичну привабливість України. Зокрема, в Україні багато сучасних пам’яток, зображення яких ми хотіли б бачити в путівниках чи фотоальбомах. Це також дасть поштовх для розвитку багатьом освітнім проектам, зокрема і на вільних ліцензіях, таких як Вікіпедія», – зауважує виконавчий директор ГО «Вікімедіа Україна» Наталія Тимків.

На цей час законопроект направлено на розгляд до профільних комітетів Верховної Ради України.

Зазначення авторських прав: світлина пам’ятника Тарасу Шевченку у Вінніпегу — Herb Neufeld, ліцензія CC BY 2.0. Автор пам’ятника — Лео Мол.

Джерело: блог Громадської організації «Вікімедіа Україна»