Розпочався конкурс для інтернет-активістів The Bobs 2015

Реєстрація для участі в конкурсі триває до 12 березня. Deutsche Welle вперше вручить приз “За свободу слова”. Міжнародне журі та інтернет-користувачі вирішать, які проекти здобудуть інші призи.

Одинадцятий рік поспіль німецька медіакомпанія Deutsche Welle нагородить найкращі інтернет-проекти та активістів із різних країн світу. Для участі в конкурсі The Bobs приймаються проекти, написані однією з 14 мов: українською, англійською, арабською, бенгальською, гінді, індонезійською, іспанською, китайською, німецькою, перською, португальською, російською, турецькою або французькою. Номінувати можна інтернет-сторінки різних форматів – блоги, мікроблоги, Facebook-сторінки, веб-сайти, YouTube-канали, подкасти та інше.

Реєстрація учасників триває до 12 березня 2015 року. Українські учасники можуть подавати заявки тут: http://thebobs.com/ukrainian/. Узяти участь у #thebobs15 може кожен.

Навіщо брати участь у The Bobs

Переможців конкурсу обиратимуть у трьох нових номінаціях: “Найкраща соціальна ініціатива в мережі”, “Безпека й захист особистих даних”, “Мистецтво та медіа”. У цих номінаціях конкуруватимуть проекти з різних країн. Переможців визначатиме міжнародне журі. Україну в журі The Bobs представляє директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк. Медіапартнер The Bobs в Україні – Hromadske Online.

“Конкурс The Bobs для України – це шанс учергове гідно представити себе на міжнародній арені, довести свою природню європейськість, цивілізованість, сучасність і активність. Це шанс показати на практиці, чого саме прагнуть українські громадяни, і шанс протистояти інформаційним маніпуляціям про Україну ще й на цьому рівні”, – підкреслює Оксана Романюк.

Номінації конкурсу

У номінації “Найкраща соціальна ініціатива в мережі” журі обере проект, який використовує можливості цифрових комунікацій, аби прискорити позитивні зміни в суспільстві. Наприклад, у сфері освіти, рівноправ’я, охорони здоров’я, довкілля та ін.

Для номінації “Безпека й захист особистих даних” розшукуються рішення у сфері програмного забезпечення або сайти, які допомагають інтернет-користувачам захищати особисті дані та приватну сферу. Наприклад, за допомогою зручних мобільних додатків (apps) або докладного інформування. Інструменти, які дозволяють ефективно оминати цензуру в інтернеті, теж пасують у цю номінацію.

“Мистецтво та медіа”. Тут нагородять проект, який видатним чином використовує засоби цифрової комунікації, щоб мистецьки інтерпретувати важливі суспільні теми. Шанси на успіх також мають ініціативи, які сприяють інноваційному використанню інформації в мас-медіа – наприклад, зі сфери громадянської журналістики та журналістики даних.

Для кожної мови конкурсу є окрема номінація: “Вибір користувачів: найкраща сторінка…” (українською, англійською, німецькою, китайською та іншими мовами – загалом 14). Інтернет-користувачі подають свої пропозиції до 12 березня на сайті конкурсу. Потім член журі, який відповідає за кожну мову, обирає п’ятьох фіналістів. Переможців у мовних номінаціях обирають виключно інтернет-користувачі під час відкритого онлайн-голосування на сайті The Bobs. Голосування стартує 9 квітня.

На #thebobs15 DW також уперше вручить приз “За свободу слова”. Його отримає особистість або ініціатива, яка особливим чином захищає в інтернеті право людей на вільне висловлювання думок.

Переможці трьох міжнародних номінацій будуть запрошені на церемонію нагородження, яка відбудеться 23 червня 2015 року під час медіаконференції Deutsche Welle Global Media Forum у Бонні. Володар призу DW “За свободу слова” буде оголошений 26 лютого.