Сергій Петров: Початок української весни або грошам та ленд-лізу слава!

Сьогодні багато новин гарних та різних. І це добре. Але наперед зазначу, що про все це я казав ще після “Мінська-2” майже місяць тому.  “А ми казали” (с)

Топ-новина пов’язана з виділенням кредиту МВФ на суму у 17,5 млрд. дол, і вже близько 5 млрд з нього прийде протягом найближчих днів першим траншем до України. Але це не все: Швеція погоджує Україні безвідсотковий кредит. І це тільки початок. Тому бабло піде, багато, як для нинішнього стану української економіки. Але є одна умова: це ефективне його використання та проведення реформ. І тому я очікую найближчим часом перестановок у КабМіні та інших органах центральної влади України. Хоча, вони вже пішли, зокрема, в МінФіні.

Крім того, голова МВФ Крістін Лагард обмовилась, що Україна веде перемовини про “реструктуризацію всіх боргових зобов’язань”… Наскільки я розумію, що вже ніхто не приховує того, що кредити Україні спишуть. Не все, звісно, але значну частину. Тому далі буде.

США дає нам невбивчу зброю: дві сотні Humvee та невідома кількість дронів – це просто чудово. А крім того, ще й нова партія протимінометних радарів. Але це поворотний момент. Далі буде. І Барак Хусейнич реалізує новітній “ленд-ліз”: виділяються гроші на допомогу Україні військовою технікою, і на них вона “закуповується”.

“Перемир’я” загалом діє, і тому надання летальної зброї на цей час відкладене. Час грає на нас – це укріплення нашої держави та армії і ослаблення рашистської економіки. Суть “Мінська” – це звести інтенсивність бойових дій на фронті до мінімуму, аби менше гинуло людей, менше було руйнувань інфраструктури, і менше українських коштів витрачалось безпосередньо на війну, адже мало хто з “диванних хєнєралів” знайомий з економікою війни та її логістикою.

А найсмачніше – це санкції. Багато хто скаже, що це якась фігня, але… наявність в тому списку Азірова, Арбузова та Богатирьової – це засвідчення їхньої безпосередньої участі у війні на боці рашистів, а наявність в тому ж списку Дугіна та ЄСМ непрозоро натякає на ідеологічний хребет рашизму. Ну й ще один рашистський банк також потрапив у смітник.

Що буде далі? Цілком очевидно, що найближчим часом буде новий виток загострення на фронті, і для цивілізованого світу стане очевидно, що жодні заходи не можуть зупинити агресора, а тому в певний момент будуть нові няшки. США вступить у реальну гру не зараз, а на фінальному етапі дефолту росії.

Що ж до росії, то там вже немає інших варіантів, як дефолт держави з громадянською війною. кремль пройшов точку неповернення. Мій прогноз незмінний – дефолт держави там настане приблизно за 1,5 роки, після чого почнуться такі події та процеси, яких світ ще не бачив. І це будуть нові виклики для України в обороні свого кордону від купи нечисті та біженців, які попруть до нас.

Ми зобов’язані активно допомагати армії, тиснути на владу задля проведення реальних реформ та змін, докладати всіх зусиль для очищення нашої країни та її перетворення на сучасну, цивілізовану, правову та сильну країну. Гроші, військову техніку нам дають, на владу тиснуть, але без нашої активної участі в цьому процесі обійтися ніяк. Ми відповідальні за свою країну, і тому все залежить від нас!

P.S. І менше паніки. Подумайте, що конкретно кожний з вас зробив для боротьби з корупцією, судами, системою, а також іншими дібілізмами влади. Вимагати просто, говорити ще простіше, а ось діяти… але без дій нічого нового та якісного не народиться.

 
About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії