Про фестиваль Ї. Коротко і по ділу

День перший. П’ятниця,або “-Де знаходиться Перемога? -Ви стоїте на її сходах.”

Побував далеко не на всіх подіях, на яких міг би, але на більшості.
1. Зустріч з кінорежисерами та художниками фестивалю. Ніц цікавого, багато розмов про майдан і АТО, особливо про роботу Babylon’13. цитата зустрічі: “Ангел 21 сторіччя тримає у своїх руках упаковку феназепаму”.

2. Aneta Kamińska. Шикарна лекція з купою іронічних жартів про українських та польських видавців. Дізнаємось, що в Польші мало того, що читають українську літературу, але вона займає величезний сегмент ринку. Хоча в Польщі взагалі дуже мало читають, тому толку з того небагато. Приємно було почути кілька знайомих імен, як-от Олексій Чупа. Їдем далі.

3. юр іздрик та новий муз. проект. Не сказав би, що було щось нове, крім використання кількох дурнуватих програм (що задали шикарний біт) і купи Іздрикової поезії. Зал забитий. Іздрик одночасно веселиться і ненавидить людей. Все, як завжди, дуже круто. Хороша “репетиція” вийшла.

4. Вечір фонетичної поезії від Yury Zavadsky та Анети Камінської разом з гуртом ZSUF. Камінська дуже крута. слово “Czernowitz”ще довго не зможу чути без приємних спогадів і асоціацій. Якийсь кадр в перших рядах жахливо заважав як поетам і музикантам, так і слухачам – світив лазером на музикантів. Бидляцтво. Мабуть, якби не він – це було б в десятки разів крутіше. а. і наостанок першого дня – Камінська. Камінська. Камінська. Камінська. Камінська.

День другий.
5. Презентація Mykhaylo Zharzhaylo , нарешті я до неї дорвався, та ще й з Вікторія Дикобраз в якості модератора. Прекрасно і по сімейному. Ї.

6. Марафон від “старших” це було теж круто, але найбільш круті таки Камінська, Адамовіч, Рижкоу і Хадановіч. Мабуть до інших вже звикли. ) І взагалі, білоруси цього разу просто вражають, особливе захоплення в мене викликав (ні,не Рижкоу, хоча він теж крутий) Адамовіч. Він атлічний просто. Подача і текст. І взагалі.

7. Виступ Vivienne Mort вкотре довів мені, що ну не люблю я цей гурт і все тут.

День третій.
8.День, що почався для мене з Дикобраз і її презентації. Одразу купив дві Семантики. Взагалі, Дикобраз мій найбільший “натхняльнік”, щось сталось зі мною під час цієї презентації, як тумблер переключили. Чотири роки я мучився над назвою збірки, концепцією і над тим, які тексти до неї ввійдуть і вже сьогодні я маю макет обкладинки, список текстів по розділам, залишилось тільки зверстати. Окреме дякую Ihor Bilyk за чудово промодерований захід)

9. Не очікував побачити на молодіжній сцені Кирило Поліщук, про якого нещодавно дізнався тільки, виступив неочікувано круто, тре його десь запросити, на “квадрат” чи шо. Oleksandr Tkachynskyi зі своїм театральним пафосом і бажанням перетворити зал в частину своєї поезії як завжди крутий, Kateryna Tanchak і Ольга Перехрест теж чудові.
так. що далі. так багато всього було.

10. Далі Один в каное і Життя Марії. Сергій Жадан, прекрасна перкусіоністка і вокалістка, Жадан, особливо в політичних текстах – рвав на шмаття. Обожнюю злі вірші.

11. Прекрасна ночівля з купою найкращих людей у світі. Настя, Victoria Brutska, ЛІТЕРАТУРА.rv і іншими)
Мистецький фестиваль “Ї” Було круто. Було “Ї”. От вам мої жахливі фото з мого жахливого телефону.

‪#‎фестиваль_Ї‬

Нотатки надані найактивнішим твітодописувачем фестивалю Ско Риком