“Реконструкція світу. Фотолисти з фронту”

30 квітня 2015 року о 12 годині у виставковій залі Лаврської дзвіниці відбудеться презентація проекту “Реконструкція світу. Фотолисти з фронту”.

Цей арт-проект складається із одного жовто-синього полотна, яке стало “головним героєм” своєрідних фотолистів із фронту. Робота Анжеліки Рудницької “Реконструкція світу”, перетнувши лінію миру і війни, прожила разом з українськими бійцями кілька місяців у найгарячіших точках, побувала на всій лінії фронту – від Широкиного до Станиці Луганської. Вона стала свідком руйнування міст, сіл, доріг, мостів і людських доль. Вона тріпотіла на огорожі зруйнованого будинка, їздила у БТРі, стояла на блок-постах, гріла капоти військових машин і душі бійців, які стоять на сторожі української культури та ідентичності. Це полотно тримали у руках сотні мужніх людей, які боронять нашу країну, нас і дають можливість кожному творити, любити, жити.

Автор проекту, художниця, співачка, телеведуча, науковець Анжеліка Рудницька:
“Ця робота була унікальною з моменту задуму. Вперше я взялася за великий формат – 100х100 см. Ще незакінчену роботу показала Олександрові Бригинцю і з’явилася ідея зробити виставку на фронті, щоб піднімати настрій хлопцям. Так у незавершеному стані вона й вирушила на війну. Для мене ці фотолисти із фронту – це не просто протиставлення гармонії мистецтва трагічно-руйнівній реальності війни, це шматочок миру на фронті, який у руках наших захисників сяє смолоскипом і дає їм силу й енергію протистояти темряві.”

У польових умовах повноцінну експозицію організувати складно, але, як виявилося, пересувну виставку однієї роботи зробити можливо. У небезпечних мандрах супроводжувати полотно погодився Олександр Бригинець.

Автор проекту, поет, фронтовик-доброволець Олександр Бригинець: “Від роботи над цим проектом я отримав неймовірне задоволення. Всюди – чи в Широкиному, чи у Волновасі, чи у Пісках, чи у Попасній, чи у Щасті зйомка перетворювалася у подію, яка збирала довкола безліч бійців. Розмови одразу ж заходили про мистецтво, традиції, культуру… Про мир… Про перемогу… Одна була небезпека – не зіпсувати роботу Анжеліки. На щастя, її вдалося вбереги навіть у найскладніших ситуаціях”.

В умовах війни було зроблено близько 700 знімків, дванадцять з яких представлені на нинішній виставці.
Це фотолисти українських захисників, адресовані усьому світу, про одвічні цінності, заради яких вони готові вмирати. Це ще один спосіб розповісти людям правду про те, що відбувається у нашій країні, це фотосвідотства про протистояння сил світла і темряви, європейської цивілізації та варварства.

Виставка триватиме з 30 квітня до 11 травня 2015 року.

У рамках проекту буде проведений тихий аукціон, кошти від якого організатори передадуть пораненим бійцям у Київський центральний військовий госпіталь.
Запрошуємо вас долучитися до проекту, побувати на виставці і сфотографуватися із героїчним полотном “Реконструкція світу”.
Приємним подарунком від заповідника усім відвідувачам виставки стане екскурсія на щойно відкриту після реставрації дзвіницю Успенського собору.

Прес-служба МА “Територія А”
Контактний телефон – 044-531-97-53

З повагою,
Анжеліка Рудницька,
президент Мистецької Агенції “Територія А”

11100074_615597568540681_1094504368_o