Прем’єра повної версії фільму “Українська революція»

filmname14 травня, о 19:00 у Будинку кіно, Київ, відбудеться прем’єра повної версії фільму “Українська революція»

Фільм «Українська революція» – це документальна екранізація спогадів генерал-хорунжого УНР Всеволода Петріва.
Він народився в Києві у родині генерала російської царської армії. Закінчив Київський кадетський корпус (1900), Павловське Вище воєнне училище в Петербурзі (1902), Миколаївську Академію Генерального Штабу (1910). У березні  1917 року отримав звання полковника. Під час Першої світової війни за бойові заслуги був нагороджений Георгієвською зброєю (24 січня 1917 за бій 27 травня 1915) та всіма орденами до Святого Володимира III ступеня з мечами та бинтою.
Спогади Петріва описують його участь у Перших Визвольних Змаганнях 1917-1921 років.

Ці спогади дуже важливі тим, що їх автор описує не дії керівників держави, а ділиться своїми враженнями про все що він чув і бачив в ті часи. Завдяки цьому перед нами відкривається велична картина боротьби нашого народу за волю.
Історія, яку розкриває Петрів, ламає міфи про те, що в Україні не було патріотів, що українці не прагнули незалежності.  Глибина патріотичних почуттів українців того часу була не меншою, а можливо і більшою за сьогодняшню.

Достатньо навести один приклад. Український полк, який був самостворений українцями сьомої туркестанської (російської) дивізії восени 1917 року, був названий іменем кошового Запорізької Січі Костя Гордієнка, який свого часу підтримав гетьмана Мазепу у його боротьбі проти Петра Першого. Отже, не дивлячись на те, що українська історія в Російській Імперії була під забороною, українці знали своїх героїв.

Фільм складається з двох серій: перша описує події з початку 1917 року до прибуття полку імені Костя Гордієнка в Україну. Друга серія показує події січня лютого 1918 року в Києві.

Джерело