Стан, проблеми та шляхи вдосконалення національно-патріотичного виховання в навчальних закладах міста Красноармійська

Громадська рада при виконкомі Красноармійської міської ради

Міській відділ освіти при Красноармійській міській раді

 

ГРОМАДСЬКІ СЛУХАННЯ

у формі

публічної дискусії

 

при сприянні

Українська миротворча школа

Інформаційний центр Майдан Моніторинг

Центр близькосхідних досліджень

Міністерство освіти та науки України

Громадська рада при міністерстві освіти та науки України

Донецька обласна державна адміністрація

 

Резолюція

громадських слухань у формі публічної дискусії «Стан, проблеми та шляхи вдосконалення національно-патріотичного виховання в навчальних закладах міста Красноармійська»

 

Учасники громадських слухань, обговоривши проблеми національно-патріотичного виховання в навчальних закладах міста Красноармійська відповідно до сучасних вимог, констатують таке:

 

Державотворчі процеси, що відбуваються в незалежній Україні протягом останніх  років,  зумовлюють  необхідність  забезпечення  виховання національно  свідомих  громадян,  справжніх  патріотів,  відданих  Вітчизні, готових до плідної праці в ім’я рідного народу.

Стрижнем системи виховання в навчальних закладах міста повинна стати національна ідея, яка відіграє роль консолідуючого фактора в становленні молодого покоління, формування у нього активної громадянської позиції, відповідальності за себе, народ, країну.

На громадські слухання були запрошені керівники як освітянських закладів (ДонНТУ, Красноармійське педучилище, ЗОШ) так і керівники закладів культури, військовий комісар, а також керівники ЗМІ міста.

Були розглянуті питання за такими напрямками: мета та завдання національно-патріотичного виховання молоді, механізми реалізації національно-патріотичного виховання молоді, військово-патріотичні аспекти виховання молоді, інформаційне забезпечення національно – патріотичного виховання дітей та молоді.

Переважна більшість доповідей не відповідала викликам часу. Доповідачі і зараз знаходяться в полоні совкового, прорадянського мислення.

Національно-патріотичне виховання повинно спиратися на знання української історії, мови культури ті інших складових.

Не на словах, а на ділі необхідно виховувати у громадян міста Красноармійська любов до України, активну громадянську позицію з метою перетворення України у сучасну розвинуту, самодостатню, самобутню європейську Державу.

Вважаємо, що кадрова політика в царині культури, освіти та самого міськвиконкому відстає від вимог часу. Відсутня перспектива росту для молодих кадрів. Завищена централізація управління не дає змоги розвиватися ініціативі, творчості самостійного мислення та самостійних рішень. А це веде до стандарту мислення, розвиває байдужість, нерішучість, боязливість.

Головною умовою реалізації нової моделі української школи є активна участь у цьому процесі місцевих громад. На цьому наголосив заступник міністра освіти і науки Павло Полянський під час експертної зустрічі та обговорення з громадськістю нової моделі української школи, що відбулася у Комунікативному центрі КМУ. «Важливо, щоб суспільство не пасивно очікувало освітньої реформи, а брало активну участь у втіленні нової української школи. Адже громадськість є і замовником, і споживачем освіти», – наголосив заступник міністра.

Сьогодні потрібна саме громадянська модель нової української школи.

 

Учасники громадських слухань вважають, що за сьогоднішніх обставин у сфері національно-патріотичного виховання в місті доцільно вдатися до таких дій:

 

  1. Виконавчому комітету Красноармійської міської ради та громадській раді при міськвиконкомі створити координаційну раду з національно-патріотичного виховання мешканців міста із представників освіти, культури, громадськості – людей сучасного мислення державницького напрямку, ініціативних, розуміючих «Український Виклик» і здібних вирішувати проблеми.

Розробити програму загальноміських заходів з національно-патріотичного виховання серед школярів, студентів та дорослих міста Красноармійська.

 

  1. Навчальним закладам міста разом з громадськими організаціями проводити тематичні заходи, присвячені героїчним подвигам українських воїнів, боротьбі за територіальну цілісність і незалежність України протягом свого історичного шляху, особливо у ХХ-ХХІ століттях: ОУН, УПА, дисидентський рух. Провести конференцію по розстріляному відродженню (міській відділ освіти)

 

  1. Міському відділу освіти посилити співпрацю з військкоматом з підготовки молоді до збройного захисту держави. Спільно з громадськими організаціями прийняти участь у Всеукраїнській дитячо-юнацькій військово-патріотичній грі «Сокіл» («Джура»)

 

  1. Забезпечити проведення заходів спортивної підготовки, фізичного виховання, спрямованих на утвердження здорового способу життя молодих громадян з урахуванням принципів національно-патріотичного виховання (міський комітет по фізичній культурі та спорту)

 

  1. Активно залучати до національно-патріотичного виховання дітей та молоді дитячих та молодіжних громадських організацій (об’єднань), у тому числі українського козацтва, використання їх досвіду, потенціалу, методів роботи у вихованні патріотів України (міський комітет по справам сім’ї та молоді)

 

  1. Запропонувати навчальним закладам разом із громадськістю міста до днів Пам’яті та примирення 8-9 травня 2015 року долучитися до акції «Ті, хто боролися за Свободу України», ініційованої Українським інститутом національної пам’яті (міській відділ освіти)

 

  1. При прийняті рішень про призначення керівників навчальних закладів опиратися на думку громади, громадських організацій міста (міській відділ освіти).

 

  1. Засобам масової інформації міста (ТОВ ТК «Орбіта», газета «Маяк», сайт міст Красноармійська та Димитрова «06239 com.ua», медіа-центр «Вчасно.UA») в організації телепрограм, Інтернет – ресурсах і в пресі популяризувати українську історію, боротьбу Українського народу за незалежність, мову та культуру, досвід роботи з національно-патріотичного виховання різних соціальних інституцій міста.

 

  1. Міському відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини відкрити зали української слави та новітньої історії міста в історичному музею міста Красноармійська з метою національно-патріотичного виховання молоді та дорослих.