Сергій Петров: Про надання громадянства України Марії Гайдар та іншим росіянам

Порошенко таки дав громадянство Маріі Гайдар…

Треба розуміти одну цікаву річ: якщо в Україні фактично немає кадрів на вищі управлінські посади (нагадати результати першого відбору в Одеській області на посаду голів РДА – з 4,5 тисяч заяв відібрали 8 осіб, хоча треба 27 – де кадри???), то в Росії їх взагалі не має.

Громадянство Марії Гайдар_large

США усвідомлюють, що прибравши путіна від влади російська проблема нікуди не зникла. Потрібна “демократизація Росії”. До того ж, на відміну від початку 90-х, зараз необхідно не лише бажати демократчних змін, а потрібний, в першу чергу, професіоналізм. Наразі у їх розумінні майбутнього Росії переважає думка, що треба зберегти або всю Росію, або її європейську частину як єдине ціле. А тому для “нової Росії” потрібні фахівці.

Зважаючи на те, що інституту влади і в Україні, і в Росії мають спільні проблеми та приблизно один ступінь розвитку (на думку американців), і в Україні відбувається процес перетворення ще совкових інститутів влади на модерні європейські і разом з тим апробовуються чи будуть апробовуватись у 2016-2018 роках нові ідеї та підходи у сфері державного управління, то ухвалили рішення відправити групу росіян на навчання до України. Навчатись вони будуть у Міхо в Одесі (в одному вже з 4-х пілотних регіонів України, якими опікується Держдеп), оскільки він є не стільки творцем, скільки криголамом змін: зламати – це його, розвивати країну у мирний період, як показав досвід Грузії, на жаль, ні (не очаровуйтесь Саакашвілі і не чекайте, що він побудує благоденство в Одесі – після нього прийдеться, насамперед, вирішувати проблему суспільного конфлікту). Оскільки в Росії доведеться дуже багато ламати, то досвід Міхо тут справді неоціненний.

Я вважаю, що надання громадянства України росіянам – це велика помилка Держдепу та Порошенка. Не буває гарних російських лібералів. Російський лібералізм закінчується там, де обмежується російське питання, а воно після цієї війни буде значно обмежено! Їх ментально не перевиховаєш, а давши нові культурні та управлінські навички можна посилити ворога. Ці американські спроби не врятують росію від розпаду – він неминучий: лише продовжить агонію цієї імперії на 1-3 роки максимум. Але посилить ворога у вигляді окремих його шматків, або тих шматків, де будуть навчені американцями росіяни.

Єдиним виходом є кінчати Росію, розчленувати на маленькі території в ввести пряме управління під спільною місією НАТО та інших цивілізованих країн. Це не Ірак і не Афган, де ведеться проти іноземців партизанська війна, а це росіяни – вони за своєю природою – раби, і ніколи на це не підуть. ГУЛАГ – ось ідеал їхнього “русскава міра”.

Нарешті нам разом з поляками, литовцями, латвійцями, естонцями, фінами, молдаванами та грузинами треба думати про те, яким чином облаштувати росію після війни (точніше ті уламки імперії, які залишаться від неї). На жаль, часу у нас не багато: приблизно 2-2,5 роки. Тому ми мусимо діяти вже зараз!

Russia must die!

 

Сергій Петров, ІЦ “Майдан Моніторинг”

Джерело: Фейсбук автора.

 

Фото:  Офіційне інтернет-представництво Президента України.

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії