Інформація для змін в системі державних закупівель

Експерти Чернігівського Центру Прав Людини розповіли про результати діяльності проекту «Громадський контроль та боротьба із корупцією в сфері держзакупівель на Чернігівщині» на прес-конференції, яка пройшла 10 грудня 2015 року в дискусійному клубі «Експертна думка».

В рамках проекту було здійснено громадський моніторинг процедур державних закупівель і за результатами оприлюднено звіт.
Серед основних висновків:
– за час проведення моніторингу не зафіксовано проявів конфлікту інтересів та не виявлено випадків корупції, також не було зафіксовано випадків змови між учасниками торгів;
– рівень конкуренції під час проведення відкритих торгів низький – в середньому участь в відкритих торгах приймають два учасники;
– майже половина відкритих торгів була взагалі відмінена через недостатню кількість учасників;
– через відсутність конкуренції не відбувається економія бюджетних коштів. Одна з причин – інфляційні очікування.

Публічне обговорення висновків моніторингу та напрацювання шляхів вирішення виявлених проблем відбувалось разом з двома сторонами тендерного процесу – замовниками і потенційними учасниками з залученням громадськості та медіа.

В результаті були розроблені рекомендації по вдосконаленню процедур держаних закупівель в Управлінні освіти Чернігівської міської ради, які також можуть бути використаними у своїй діяльності іншими установами.

Завантажити документи можна за наступними посиланнями
Аналітичний звіт (http://dobrochyn.org.ua/wp-content/uploads/2015/12/A-report.pdf)
рекомендації (http://dobrochyn.org.ua/wp-content/uploads/2015/12/proposal.pdf)

Отримана та передана місцевій владі інформація стане основною для прийняття адміністративних рішень щодо залучення потенціалу громадськості (консультації, моніторинг, співпраця) та кадрових рішень (підвищення кваліфікації) для вдосконалення системи державних закупівель.

* * *
Метою проекту «Громадський контроль та боротьба із корупцією в сфері держзакупівель на Чернігівщині», що здійснюється Чернігівським Центром Прав Людини за підтримки Програми «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження», є здійснення громадського контролю за процесом державних закупівель в освітній сфері міста Чернігова.

press_tender 028

press_tender 034

press_tender 044

press_tender 050

press_tender 051