Перший форум урбаністики стартував у Херсоні

Вчора, 11 грудня 2015 року, за ініціативи Української миротворчої школи, в Херсоні стартував Перший форум урбаністики.

Форум триватиме тиждень у форматі презентацій, семінарів, виконання індивідуальних авторських проектів тощо. Партнерами проекту виступили Центр молодіжних ініціатив «Тотем», Муніципальна лабораторія ідей, Херсонський міський молодіжний парламент.

В Конгрес-холі міста учасники проекту презентували низку креативних ідей соціокультурного характеру, які здатні творчо сколихнути та якісно преобразити наше місто, покращити його обличчя. Проектом передбачено визначення унікальних соціокультурних громадських зон Херсону, так званих, public space, проведення досліджень урбаністичного простору арт-засобами тощо.

Адже сучасний контент Херсону не у всіх аспектах задовольняє мешканців. «Наше місто дещо сіріє, урбаністична культура розвивається повільно, а її окремі сегменти перебувають у занепаді» – стурбовано констатували запрошені до участі в проекті учасники заходу, представники творчої молоді.

Згадували «Лебединку», вулицю Суворівську, паркові зони міста, які не задовольняють потребам мешканців, а також і дещо застарілі сценарії проведення міських свят, коли городяни у пошуках свята нестрункими колонами з ранку до вечора пасивно мандрують по концертних майданчиках міста та інше.

З метою подолання зазначених негативних тенденцій запропоновано принципово новий підхід вирішення проблемних урбаністичних питань. Після короткого екскурсу в історію, починаючи від перших праміст сходу та полісів античності, яку зробив відомий краєзнавець Сергій Дьяченко, а також знайомства із термінами урбаністики, ідеальними моделями міського планування від часів Платона до сучасної епохи, Макс Афанасьєв, Юлія Манукян, Олена Афанасьєва презентували іноземний досвід створення у Польщі, Франції, США інших країнах Заходу public space – комфортних майданчиків дозвілля, які насичені ефективними комунікаційними, привабливими культурними та мистецькими можливостями.

Такими ж public space могли б стати і вищезгадана «Лебединка», і площа навколо Херсонського драматичного театру, і багато інших місць.

Учасники проекту наголосили, що на сучасному етапі ми маємо досконало вивчити соціокультурні ландшафти нашого міста, визначити баланс всіх існуючих та перспективних public space, створити за результатами проведеного аналізу докладну мапу Херсону з метою подальшої реалізації заходів щодо формування якісно нових, змістовних та привабливих трендів розвитку міського культурного та комунікаційного простору.

Перший форум урбаністики Української миротворчої школи проводиться за підтримки Посольства Великої Британії в Україні.

Георгій БЯНОВ
Експерт Української миротворчої школи

Джерело