Пласт – виховання повстанців або громадянська позиція?

У цьому випуску програми «Міфи та реальність. Запитайте у спеціаліста» обговорюється концепція національно-патріотичного виховання, затверджена Міністерством освіти України, яка почала діяти 1 вересня 2015 р.

Деякі політики і працівники сфери освіти вже встигли назвати її букварем повстанця.

Головним спірним питанням нової концепції національно-патріотичного виховання стала обов’язкова вимога включити в її програму систему скаутського руху Пласт. Але саме ця організація на Донбасі вважається націоналістичною і неприйнятною для регіона. Чи так це? Розібратися у подробицях допоможе гість програми, педагог, керівник організації Пласт у Сєвєродонецьку Неля Ковальчук.

У програмі Неля Ковальчук розповідає, що таке організація Пласт, історію її створення, основні цілі і завдання організації, методику виховання молоді, яку мету ставить собі кожен пластун, кого можна вважати першим пластуном та звідки походить назва організації? Також керівник розповість про сєвєродонецький Пласт, яких успіхів вже досягла організація і з якими проблемами стикається, які у організації плани на майбутнє. Крім того, у програмі Неля Ковальчук розвінчує деякі міфи про пластунів, розповідає чим пластуни відрізняються від піонерів. Про все це ви дізнаєтеся, прослухавши передачу.

Ведуча програми Оксана Кулишева, історик, співзасновник ГО «Відродження Сходу».

Оксана Кулишева: На сьогодні найпоширенішим міфом про Пласт є те, що люди вважають його націоналістичною організацією. Яких дітей ви чекаєте до Пласту? Це повинні бути виключно етнічні українці чи ви приймаєте дітей інших національностей?

Неля Ковальчук: Пласт був побудований на державницьких засадах і членами організації можуть бути громадяни України будь-якої національності і українці, які мешкають за кордоном, які згідні працювати для слави України.

Оксана Кулишева: Пласт зазнав значних утисків і поневірять у радянські часи. А коли відбулося відновлення Пласту в сучасні часи?

Неля Ковальчук: Відродження Пласту в Україні почалося після звільнення України від комуністичних ідей. Це було в 1989 р. В цей час з”явилися громадянські організації, які ставили собі за мету розбудову української держави, почалося відновлення церкви, з’явилася віра в людей. І тому виникла ідея відновити Пласт.

Оксана Кулишева: Яка мета Пласту на сьогодні?

Неля Ковальчук: Мета Пласту не змінюється вже понад 103 роки. Це виховання справжніх громадян України, які інтереси держави, громади ставитимуть понад власних інтересів. Ми б хотіли такі вимоги ставити до сучасних політиків. Ми виховуємо лідерів, які стануть надалі провідниками в будь-якій сфері суспільства.

Оксана Кулишева: Можете навести приклади?

Неля Ковальчук: Це Богдан Гаврилішин, видатний український економіст, засновник і директор Інституту менеджменту, Орест Субтельний, автор відомої книги «Історія України-Руси», Любомир Романків, винахідник мікроголовок для жорстких дисків комп’ютерів, Любомир Гузар, відомий на весь світ митрополіт греко-католицької церкви. Серед світових представників скаутінгу Джон Кеннеді, президент Америки, Пол Маккартні, група «Бітлз», Білл Гейтс, засновник Майкрософта, можна перелічувати досить довго. Є навіть американка українського походження, яка була в космосі і завезла туди скаутську лілею.

Оксана Кулишева: Перелік дійсно вражає…

Більше дивіться у відео:

https://www.youtube.com/watch?v=NQHadEtwfzo

Фото