Полтавська патрульна поліція: цифри і плани

Майже три тижні працює в Полтаві нова патрульна поліція. Її поява на вулицях міста спричинила справжній інформаційний бум як в соцмережах, так і в місцевих ЗМІ. Як вже стало характерним для нашого суспільства, думки і враження полярно розділились: одні ідеалізують, інші стверджують що #нічогонеміняється. Особливо багато спекуляцій на тему особового складу і відсутності рішучих дій. На жаль, з численних публікацій в місцевих ЗМІ, я не знайшов відповідей на власні питання, які, переконаний, цікаві і багатьом мешканцям Полтави.

Зі мною люб’язно погодився зустрітись і поспілкуватись командир батальйону Управління патрульної поліції в м. Полтава Євген Яковенко.

Командир батальйону управління патрульної поліції в м. Полтава Євген Яковенко
Командир батальйону Управління патрульної поліції в м. Полтава Євген Яковенко

Спілкування розпочалося з сухих цифр, які багато про що говорять.

Загальна чисельність патрульних поліцейських в Полтаві – 245. З них: колишніх міліціонерів – 55, в тому числі колишніх працівників ДАІ – 11. Жінок серед патрульних поліцейських – 55.  Тобто в складі патрульної поліції працює 22,45% колишніх міліціянтів. Серед особового складу 36 учасників анти-терористичної операції, що складає майже 15%.

Цікаво мені було чи володіють англійською мовою наші полтавські патрульні. Адже Полтаву минулого року відвідували туристи з США, Швеції, Німеччини, Ізраїлю та інших країн, футбольна команда Ворскла, з високою вірогідністю, наступного сезону буде грати у єврокубках.  За словами Євгена Яковенка близько 50% особового складу на початковому рівні можуть спілкуватись англійською мовою. Рівень достатній, але відсоток замалий, втім мене запевнили, що плануються тренінги з англійської мови для всіх поліцейських України.

Спростував Євген Яковенко чутки, що декілька новеньких Toyota Prius вже розбили. Не правда. Всі на ходу, всі на маршрутах. Автівки поліції, всупереч поширеній думці, наразі не обладнані відеореєстраторами. У поліцейських лише нагрудні прилади реєстрації зображення.

За увесь час роботи патрульних зафіксовано один випадок нападу на поліцейського з нанесенням легких тілесних ушкоджень. Нападника затримано, ведеться слідство.

Поліцейські мотивовані і дисципліновані. Найгрубішим порушенням дисципліни пан Євген назвав випадок, коли поліцейський не одягнув бронежилета, втручаючись у сімейну сварку. Безпека своїх підлеглих для комбата на першому місці і це абсолютно правильно, як на мою думку.

Загалом, пан Євген справив позитивне враження. Відчувалось, що людина дійсно розуміє чим має поліція відрізнятись від міліції. Що головним критерієм її роботи є рівень довіри суспільства, який буде вимірюватись незалежними організаціями. І він готовий докласти максимум своїх зусиль, щоб цю довіру завоювати. Але були й деякі моменти, що неприємно вразили. Про них згадаю пізніше.

Патрульні на найближчий час ставлять перед собою головною метою ліквідацію грального бізнесу і точок наркоторгівлі.

Не міг я не поцікавитись такою болючою для Полтави темою, як стихійна торгівля біля Південного вокзалу та навколо Центрального ринку. Поліція намагається ліквідувати стихійну торгівлю не суто каральними методами, не просто складаючи протоколи на порушників, а комплексно, в співпраці з владою та громадянами.   Пряма мова Євгена Яковенко:

На превеликий жаль, командир батальйону не міг відповідати на поставлені питання державною мовою. Прикро, дуже прикро. Я вже не кажу, що це є порушенням чинного законодавства. Українська мова наразі є мовою безпеки. Поза кадром комбат запевняв, що з україномовними людьми спілкується українською. Але на питання відповідав російською і пообіцяв глибше вивчати українську. Що ж, з часом побачимо.  З розмови у мене склалося враження що він не розуміє всієї важливості володіння українською держслужбовцем, не зважаючи на вже багатий життєвий досвід.

Дякую за організацію зустрічі прес-секретарю патрульної поліції Полтави Ірині Пилипенко.

Ігор Кіянчук, ІЦ Майдан Моніторинг

About Ігор Кіянчук 215 Articles
Підприємець. Координатор ГО ІЦ "Майдан Моніторинг" в Полтавській області, упорядник сайту Майдан