Найважливіші дати і визначні діячі Української революції 1917-1921 років: Офіційна версія

“З метою вшанування традицій боротьби за незалежність і соборність України та військової звитяги захисників рідної землі, творців національної державності, тисячолітньої історії державотворення нашого народу, визнання історичного значення подій, пов’язаних із визвольною боротьбою початку XX століття та утвердженням української державності у формі Української Народної Республіки, Української Держави і Західноукраїнської Народної Республіки, їх значення для відновлення Україною незалежності у 1991 році, утвердження історичної єдності земель, консолідації суспільства, зміцнення міжнародного авторитету України та у зв’язку зі 100-річчям подій Української революції 1917 – 1921 років” Президент України 22.01.16 видав Указ №17/2016 “Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917 – 1921 років”.

Окремою нормою цього Указу було дано доручення Кабінету Міністрів України “забезпечити підготовку в двомісячний строк Українським інститутом національної пам’яті разом із Національною академією наук України та представниками громадськості Переліку найважливіших пам’ятних дат і визначних діячів Української революції 1917 – 1921 років”. Тобто – до 23.03.16.

Ми спитали в Українського інституту національної пам’яти, чи розроблено такий перелік і отримали чималий текст, який подаємо нижче.  Згідно з наявною інформацією, наразі проект передано для затвердження.

Перелік-17-1 Перелік-17-2 Перелік-17-3 Перелік-17-4 Перелік-17-5 Перелік-17-6 Перелік-17-7 Перелік-17-8 Перелік-17-9 Перелік-17-10 Перелік-17-11 Перелік-17-12

Як на наш погляд, Перелік є дещо контроверсійним, але навряд чи це могло бути інакше з врахуванням, властиво, контроверсійности багатьох самих тих подій і діячів в очах різних дослідників і громадян.

Ми, власне, от до чого. Якщо ви вважаєте, що якусь постать чи якусь дату незаслужено обійдено увагою, то написати електронне звернення до КМУ можна ТУТ . Наприклад, ми не знайшли у Переліку непересічних січово-стрілецьких старшин Федя Черника, Романа Дашкевича, Романа Сушка, легендарну Олену Степанів, визначного діяча ЗУНР Лонгина Цегельського, командира Летунського відділу УГА Петра Франка тощо.  Пропонуйте свої кандидатури та події, головне – не бути байдужим.

Принагідно нагадуємо, що проголосувати в офіційному опитуванні за те, щоб у Києві з’явилися вулиці на честь командарма ген. Михайла Омеляновича-Павленка та командира Запорізького кінно-гірського гарматного дивізіону полк. Олекси Алмазова можна ТУТ і ТУТ.  Закликаємо всіх допомогти у вшануванні пам’яти наших українських героїв.

Слава Україні!

unr_02