Тут вам не “русскій мір”, тут український світ!

Полтавська громада зробила величезний крок на шляху трансформування в проукраїнську та проєвропейську. Народний пам’ятник Гетьману України Івану Мазепі урочисто відкрили 7-го травня Президент України Петро Порошенко та  Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет на Соборному майдані у Полтаві в присутності тисяч мешканців міста.

20160507-DSC_3357

Не можливо переоцінити значення цього пам’ятника для виходу українського суспільства з московської і радянської імперських ідеологічних парадигм. Не дарма його відкриття стало без перебільшення всеукраїнською подією і викликало бурю невдоволення в Московії. Важко сказати про цю подію краще й потужніше, ніж це зробив Петро Порошенко в своїй палкій промові, присвяченій офіційному відкриттю пам’ятника Івану Мазепі. Таких україноцентричних промов не виголошував жоден український президент. Тому я вирішив навести її повністю:

“Тут вам не “русскій мір”, тут український світ” – заявив Петро Порошенко і поставив в своєму виступі Івана Мазепу на один рівень з такими визначними постатями як Магатма Ганді, Джордж Вашингтон та Сімон Болівар. Всі вони були зрадниками для імперій, але державниками і борцями за свободу і незалежність для своїх народів. Дійсно, внесок Івана Мазепи-Калединського в становлення української державності грандіозний. В часи його правління розквітли наука і торгівля, культура і промисловість. В зовнішній політиці він керувався виключно державницькими інтересами.

Але не лише цьому ми маємо навчитись, вивчаючи роль Івана Мазепи в становленні української державності. Не секрет, що Іван Мазепа-Калединський не був безгрішним і йому багато чого можна було закинути. Репетуючи про “зраду” деякі козацькі формування вирішили не виконувати наказів Гетьмана, деякі взагалі виступили на стороні Петра I в Північній війні. В результаті Україна програла і втратила державність. Програла через відсутність єдності, через невміння поставити державницькі інтереси вище релігійних та особистих, вище політичної боротьби і особистої неприязні, навіть якщо вона обґрунтована. Так утворилась російська імперія і на довгі роки українці потрапили під імперський гніт. Потім подібна історія повторилась у 18-20-х роках минулого століття. Може досить? Маємо не втратити ще один шанс, бо, як показує історія, втратити його легко, а от отримати знову ой як не просто.

Вкрай важливо і показово, що пам’ятник Гетьману  Івану Мазепі  виготовлено і встановлено на народні кошти, на кошти небайдужих людей, на кошти меценатів. Полтавська “Просвіта” нещодавно оприлюднила детальний звіт про всеукраїнський збір коштів. Більше того, пам’ятник встановлено не зважаючи на системну явну та приховану протидію очільників міста та попередніх очільників області. Головним ідеологом і головною рушійною силою руху по встановленню пам’ятника був і залишається народний депутат декількох скликань, голова полтавської “Просвіти” Микола Георгійович Кульчинський.

Микола Георгійович Кульчинський
Микола Георгійович Кульчинський

На урочисту церемонію відкриття завітало багато VIP-персон: голова ВО “Свобода” Олег Тягнибок, Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий, голова КУНу Степан Брацюнь, Петро Ющенко, екс-голова Полтавської ОДА Валерій Асадчев, Голова “Просвіти” Павло Мовчан, екс-голова Полтавської ОДА Віктор Бугайчук, відомий львівський козак Іван Забабаха та інші. Звісно, було багато місцевих політиків та поважних людей. Показово, що міський голова Полтави Олександр Мамай проігнорував подію. Хоча, якщо не помиляюсь, то за протоколом він зобов’язаний бути присутнім на заходах, які проходять в місті за участі Президента. Таким чином, відсутність міського голови можна вважати прямим протистоянням до голови держави, а, зважаючи на політичну й ідеологічну значимість події, на те, що пам’ятник є народним, – протистоянням до української державності й українського народу в цілому.  Мабуть міський голова Полтави боїться щоб на нього не наклали анафему московські попи. Так, я не здивуюсь, якщо московська церква поголосить анафему і Петру Порошенку й іншим учасникам дійства, оскільки московська православна церква ще з часів Петра I перетворилась на інструмент політичного впливу. Чи може Олександр Мамай чекає на відновлення імперії?

Пам’ятник Гетьману Івану Мазепі в Полтаві створений скульптором Миколою Біликом та архітектором Віктором Шевченко. Висота з постаментом близько 7-ми метрів, висота самої скульптури 3,2 м.

Пам'ятник Гетьману Івану Мазепі в Полтаві
Пам’ятник Гетьману Івану Мазепі в Полтаві

Після закінчення офіційної церемонії люди фотографувались біля пам’ятника, робили селфі, вітали одне одного із святом.

IMG_20160507_145258716

20160507-DSC_3417

20160507-DSC_3401

20160507-DSC_3433

А на сцені продовжили виступи митці і політики

20160507-DSC_3440

20160507-DSC_3452

В цілому свято однозначно вдалося, а пам’ятник буде стояти і символізувати початок нової ери розвитку України як самостійної держави з власною ідеологією, власними героями, власними інтересами.

Закінчу цитатою  з “Думи Мазепи”, написаною Гетьманом близько 300 років тому:

Самопали набивайте!
Гострих шабель добувайте,
А за віру хоч умріте
І вольностей бороніте!
Нехай вічна буде слава,
Же през шаблю маєм права!

Ігор Кіянчук, ІЦ Майдан Моніторинг.

Фото автора.

About Ігор Кіянчук 215 Articles
Підприємець. Координатор ГО ІЦ "Майдан Моніторинг" в Полтавській області, упорядник сайту Майдан