У Полтаві вибухом пошкодили ще не відкритий пам’ятник гетьману Мазепі

Сьогодні о 15.50 до кол-центру полтавської поліції поступило повідомлення про пошкодження спорудженого, але офіційно не відкритого пам’ятника гетьману Івану Мазепі. На місце події виїхала слідчо-оперативна група поліції. Правоохоронці встановили, що з тильної сторони монументу є ознаки пошкодження — нашарування кіптяви та відколовся шматок граніту.

Пошкодження на пам'ятнику Мазепі
Пошкодження на пам’ятнику Мазепі у Полтаві

Під час обходу навколишніх дворів й опитування людей поліція дізналась, що близько 3-ї години ночі на Соборному майдані, де встановлено пам’ятник, стався, за різними свідченнями, хлопок чи вибух, спрацьовувала сигналізація автомобілів. Дивно, але поліцію про це ніхто не повідомляв.

Пошкодження на пам'ятнику Мазепі у Полтаві
Пошкодження на пам’ятнику Мазепі у Полтаві

Біля пам’ятника поліція знайшла залишки потужної петарди, осколків  не виявлено.

Вирішується питання про внесення відомостей про подію до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 194 Кримінального кодексу України (Умисне знищення або пошкодження майна).

Поліція Полтави звертається до громадян, які могли стати свідком чи очевидцем події, надати інформацію про пошкодження чи осіб, що могли його скоїти, за телефонами – 0532517755, 0532517702, на безкоштовну цілодобову лінію «102», або будь-яким іншим зручним способом. Приймаються анонімні повідомлення, конфіденційність гарантується.

Очевидно, що це не спроба підірвати пам’ятник. Це швидше або спроба зірвати урочисте відкриття, яке заплановано на 12-ту годину 7-го травня за участі Президентів Петра Порошенка та Віктора Ющенка, або залякування ініціаторів встановлення монументу. В будь-якому випадку очевидно, що комусь дуже не подобається посилення українського духу в спокійній Полтаві. Сподіваюсь, що і СБУ і поліція докладуть максимум зусиль і оперативно знайдуть тих, хто вчинив цей акт вандалізму.

Ігор Кіянчук, ІЦ Майдан Моніторинг.

Фото з сайту ГУ НП в Полтавській області

About Ігор Кіянчук 215 Articles
Підприємець. Координатор ГО ІЦ "Майдан Моніторинг" в Полтавській області, упорядник сайту Майдан