Журналісти – спецназівці. Як оборонятися від ворожого спецназу

Швидкі думки про те, як поводитися з “журналістами”, що прагнуть працювати в ОРДЛО.

1. Для роботи в ОРДЛО журналіст повинен отримати спеціальну акредитацію в українського уряду. Без наявності такої спеціальної акредитації особа, що подає себе як журналіст на роботі, не має пропускатися через “лінію розмежування” з ОРДЛО.

2. Якщо іноземний журналіст ЗМІ помічений працюючим на території ОРДЛО (зокрема, в репортажах ЗМІ), і при цьому в нього нема урядової акредитації або він не перетинав український кордон, то всім іноземним журналістам цього ЗМІ має бути заборонено в’їзд в Україну.

3. Для іноземців має бути передбачена кримінальна відповідальність за потрапляння на окуповані території без проходження прикордонного контролю, також має бути передбачена кримінальна відповідальність за роботу журналіста (не лише іноземного) в ОРДЛО без акредитації (для журналістів цей факт просто доводити – бо вони в силу специфіки діяльності мусять оприлюднювати факт своєї присутності на тих територіях, тож треба просто перевіряти, чи ті журналісти, які там засвітилися, перетинали кордон та отримували акредитацію).

4. Журналістам, які працювали в Росії або на російські ЗМІ де-інде, акредитація на роботу в ОРДЛО має видаватися лише у виняткових випадках, в загальному випадку в акредитації таким журналістам має бути відмовлено.

5. Оскільки ОРДЛО по суті є окупованими районами, відповідальність за життя журналістів нестиме лише окупант, Російська Федерація. Це має бути зафіксовано в нормативних документах і у спеціальному документі, який журналіст підписує, визнаючи свою згоду з ним, при поданні заявки на акредитацію.

6. Це все стимулюватиме завезення журналістів в ОРДЛО з Росії мимо нашого кордону (бо через наш кордон і нашу акредитацію росіянам буде пробитися непросто) – от і добре, це підкреслюватиме окупаційну суть Росії в ОРДЛО: сама окупувала і сама ж завозить своїх журналістів це висвітлювати. Також це даватиме нам змогу банити російські ЗМІ в Україні (завезла ОРТ журналіста в ОРДЛО – з України вигнали всіх журналістів ОРТ).

Chacha Shushuridze

20150217_154810

1 Comment

Comments are closed.