Дзвін “Павло”

«Ніколи не чула кращої музики, ніж сьогодні з оцих дзвонів», – сказала удова Євгена Сверстюка пані Валерія Андрієвська після освячення на Трійцю другого дзвона біля храму Різдва Пресвятої Богородиці УАПЦ, що на Совках у Києві.

Тут ще за життя блаженної пам’яти п. Євгена встановлено дзвін «Андрій» – пам’яти його сина Андрія. Сам п. Євген любив постояти під тим дзвоном і казав, що він дзвонить дедалі краще. Відтепер мешканців Совок скликатимуть два дзвони. Цей другий, як і перший, вилитий у Перемишлі коштом добродіїв, які, за християнським звичаєм, не бажають оприлюднювати свої імена. А дзвін має ім’я: «Павло». Бо на ньому викарбувані слова з Першого послання святого апостола Павла до солунян (І Сол 5:19) «Духа не вгашайте!». Це духовний заповіт і нашого славного прихожанина.

Ці ж слова викарбувані й на хресті роботи скульптора Бориса Довганя на Байковому цвинтарі, під яким покоїться всіма нами шанований Євген Сверстюк. Історія цього дзвона коротка. Коли перший добродій сказав п. Валерії, що він одержав премію і за неї хоче зробити щось гідне пам’яти п. Євгена Сверстюка, вона сказала: «Дзвін». Доклали коштів сама п. Валерія і ще кілька добродіїв.

DSC_0487 (Copy)

Нову конструкцію дзвіниці розробив і дзвін власноручно встановив добродій Володимир Роговець. Він (з вусами) є на знімку разом з іншими добродіями, які дістали почесну нагороду: стати поруч з п. Ларисою і священиком першими дзвонарями.

IMG_7521

Освятили цей дзвін настоятель храму протієрей Валерій Копійка та отець Максим Стрихар.

DSC_0507 (Copy)

DSC_0495 (Copy)

Текстівка Василя Овсієнка.

Знімки Олександра Купрейченка та В. Овсієнка